Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Top twintig 20e eeuw: Plaats 18: Mieremet, J.G.

De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (1906-?; prakt. 1935-±1966) ‘Bij Prof. Ir. v. M. B. te V. liep de grenslijn van een ‘straling’ sterkte 8½, juist over de borst van […]

De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.

(1906-?; prakt. 1935-±1966)

‘Bij Prof. Ir. v. M. B. te V. liep de grenslijn van een ‘straling’ sterkte 8½, juist over de borst van beide echtgenooten. De Prof. had daar een hartkwaal gekregen, z’n echtgenoote was de borst geamputeerd.’ Uit: Mieremet’s “Aardstralen Wichelroede en onze gezondheid” (1948), p. 11.

Op de achttiende plaats treffen wij aan de astroloog/psycholoog/wichelroedeloper J.G. Mieremet (geb. 1906), die tenminste van 1935 tot 1966 heeft gepraktiseerd. Startte in 1937 het maandblad Astrologie en Uw Toekomst en publiceerde onder verschillende pseudoniemen horoscopen in meerdere tijdschriften en was lid van het Nederlands Astrologisch gezelschap. Vanaf 1935 was hij ook al actief als wichelroedeloper en bestrijder van de voor gezondheid van mens en dier zeer schadelijke aardstralen. Hij is oprichter van het Eerste Nederlandsch Bureau voor Wichelroedeonderzoek tegen Gezondheidschadende Bodeminvloeden te Wassenaar.

Mieremet zou vooral naam maken als wichelroedeloper en producent/leverancier van het aardstralenkastje type Poverni, dat hij voor veel geld verkocht. Mieremet was o.m. ook actief op paleis Soestdijk waar hij in de jaren vijftig aardstralen opspoorde om de ongesteldheden van de koninklijke personen en hun paarden te bestrijden. Mieremet plaatste zijn kastjes ook in het stadhuis van Zandvoort, in het Amsterdamse Concertgebouw en – op gezag van minister Cals – in een katholieke school te Twente. Hij genoot nationale bekendheid. De kastjes kostten destijds 125 gulden per stuk.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 02 april 2007

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 112.2

page - 02 april 2007

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 112.2

tijdschrift - 10 augustus 2004

Enige tijd geleden las ik dat er nogal wat te doen was geweest om de inrichting van een stiltekamer in het gebouw van het ministerie van VROM. Allerlei ‘experts’ werden ingehuurd om er voor te zorgen dat het echt een stiltekamer werd, gevrijwaard van kwalijke energieën en van aardstralen. Zie externe link voor het volledige […]