UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 22 februari 2012

‘Wonderwater’ duur, dun en gezond?

Leidingwater uit de kraan kost in Nederland, pak ‘m beet, 1,20 tot twee euro per duizend liter. Een liter Aquadraat is duizend maal duurder.

‘Wonderwater’ duur, dun en gezond?

Dit ‘wonderwater’ van producent Holland Bottling uit De Lier is ook nog eens enkele malen duurder dan een liter Spa blauw van Albert Heijn. Voor die hoge prijs koop je gezondheid als je de producent mag geloven.

Het water uit het Westland, verpakt in een kartonnen doos van tien liter met een kraantje, doet iets met het immuunsysteem. De natuurlijke afweer wordt daardoor verhoogd en vermoeidheid en stress worden verminderd. Er zit namelijk extra zuurstof in Aquadraat, meer zuurstof dan in een litertje kraanwater, zo claimt de fabrikant.

Echter, stel dat het de fabrikant lukt onder druk tijdelijk wat extra zuurstofgas in het water te pompen, dan zal dat weer uit de fles verdwijnen in het autoritje op weg naar de klant. Aquadraat, dat door enkele natuurartsen in Nederland wordt verkocht, heeft concurrentie. Wereldwijd bieden veel fabrikanten ‘oxygenated’ of superoxygenated’ water aan.

De extra zuurstof komt in het water dankzij een unieke en gepatenteerde behandeling waardoor er een ‘sterke binding met extra zuurstof aan het water’ wordt verkregen, schrijft Aquadraat op zijn website. Met een ‘elektrolytisch’ proces wordt die extra zuurstof in het water gepompt, lezen we. De producent wil er verder niets over kwijt anders kan iedereen het namaken.

Extra zuurstof in het water doet fantastische dingen: ‘Het water wordt door de behandeling structureel veranderd, het wordt dunner waardoor het beter en sneller in het lichaam wordt opgenomen. Door extra opname van zuurstof in het bloed wordt het lichaam beter ontgift. Lichaamscellen worden dieper gehydrateerd, het zuurstofgehalte in het bloed is er mee te verhogen. Dit versterkt de antibacteriële eigenschappen. Bovendien krijgen spieren en hersenen meer energie en wordt het immuunsysteem gestimuleerd’.

Hier nog een aantal zinnen gevuld met onbegrijpelijke fysische en chemische nonsens: ‘Aquadraat pakt de onbalans in de cellen van twee kanten aan. Enerzijds door anabolisme (het proces van aanmaak van nieuwe moleculen voor herstelwerkzaamheden) en anderzijds door catabolisme (het proces van het opruimen van afgestorven cellen door middel van hergebruik of uitscheiding)’.

In de VS hebben acht fietsers het watertje op trapfietsen in het sportcentrum van een fietscoach uitgeprobeerd. Met opmerkelijke resultaten, vindt Aquadraat. De acht atleten dronken vijf dagen achtereen liters ‘gezond’ water, waarna ze op de hometrainer stapten.

En zie: ‘De verzuring is minder snel en de fietsers nemen 4 procent meer zuurstof op’, luidt de conclusie van een superslecht uitgevoerd, nietszeggend experiment, waarvan elk resultaat op toeval berust. Ook de Reclame Code Commissie (RCC) zou eens naar het “gezonde’ water moeten kijken.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 01 maart 2024

Kapster Marieke van Bakel en biologieleraar biologie Jelmer van Nimwegen behandelen in hun praktijk Het Vierde Pad met ‘dieptepsychologie’ de hele mens.

artikelen - 27 februari 2024

Isabelle Plasmeijer van ISA Power leidt coaches op voor hulp bij eetstoornissen. Kwakzalverij als Access Bars is een van haar hulpmiddelen.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?