Door: Janneke Donkerlo | Geplaatst: 03 oktober 2011

Wondermiddel voor verslaafden?

Doktoren die verslaafden behandelen met obscure injecties en implantaten: zijn het sjamanistische charlatans of vormen ze de avant-garde van de verslavingszorg? Wanhopige patiënten hebben er in ieder geval veel geld voor over. Maar wat klopt er van hun claims?

Wondermiddel voor verslaafden?

Genezen in vijf dagen

Bepaalde klinieken, die werken volgens een Russische methode, beweren dat zij verslaafden voor 100% kunnen genezen, zoals AlustonHealth in Riga. Deze Letse kliniek is eigendom van een Engelsman, . Hughes, een stevige veertiger, is zelf geen dokter maar ondernemer. Voor een behandeling in Riga vraagt hij ruim €4.000,-. Volgens de website bestaat de behandeling uit een ‘short, quick, detox and physical alcoholism treatment, most commonly using a method known as The Code, designed to stop you drinking and jump start your recovery in just five days.’

Hardnekkige ziekte

‘Coding’ is een favoriete term voor klinieken als AlustonHealth. Of het nu gaat om alcohol, heroïne, cocaïne of zelfs gokken: door het wondermiddel verdwijnt verslaving als sneeuw voor de zon. In mei 2011 heb ik al in NRC Handelsblad over het Nederlandse particuliere verslavingsbureau ExpertCleanics gepubliceerd. Dit bedrijf neemt zijn patiënten mee naar de Oekraïne en beweert daar voor genezing te kunnen zorgen. Geen geringe claim, want verslaving is een hardnekkige ziekte.

Colin Brewer, een internationaal vermaarde expert op het gebied van verslavingszorg en door ExpertCleanics geciteerd als wetenschappelijke bron, heeft laten weten de methode te beschouwen als kwakzalverij. ExpertCleanics heeft zich intussen omgedoopt tot ExpertTherapy. De site is nog ‘under construction’.

Onderzoeksjournalistiek

Waar is deze coding methode nou eigenlijk op gebaseerd? Hoe werkt het? Wat zeggen patiënten? Wat zit er precies in de implantaten en injecties? Wat zijn de risico’s en bijwerkingen? Wat vinden wetenschappers en overheidsinstanties van deze methode? Waarom zijn de middelen niet toegelaten in de meeste Europese Landen? En wat doet de EU aan regulering en controle? Op deze vragen wil ik antwoord geven.

Gedegen onderzoeksjournalistiek kost echter tijd en geld. Daarom doe ik aan crowdfunding. Voor 20 euro of meer kunt u bijdragen in de onkosten.

Tegenprestatie

Doneren doet u natuurlijk niet zomaar. Behalve gedegen journalistiek mogelijk maken, krijgt u een uniek kijkje in de keuken van de journalist. Ik zal regelmatig bloggen op mijn website over hoe ik te werk ga, hoe ik aan relevante gegevens kom, welke hilarische situaties zich voordoen, welke hindernissen ik moet overwinnen en welke risico’s er zijn.  Bovendien kunt u altijd tussentijds reageren en commentaar geven.

Wilt u ook bijdragen? Kijk op www.nieuwspost.nl en doneer.

Foto: uit een film over een verslavingswonderdokter (bron: nieuwspost pagina van Janneke Donkerlo).

Deze bijdrage van onderzoeksjournalist Janneke Donkerlo verschijnt ook op de website Kloptdatwel en op die van Skepsis. Janneke Donkerlo publiceerde onder meer in NRC Handelsblad, Trouw, Psy, Z-magazine en Vrij Nederland.  

Janneke Donkerlo

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 november 2023

TV-programma 'Radar' geeft met een verborgen camera een ontluisterend inkijkje in de handopleg-sekte Regenesis met zo’n tweehonderd behandelaars.

artikelen - 25 november 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: artikel over de werking van homeopathie bij ADHD ingetrokken / Vaginale crème als anticonceptie moet direct van Amerikaanse markt.

artikelen - 13 november 2023

Door in de tank van OxyFuel extra zuurstof in te ademen verdwijnen longcovid, artritis, Alzheimer en Parkinson; bewijs ontbreekt echter.