Symposium 2022Kritische kijk op leefstijlgeneeskunde

Schrijf u nu in
Door: Sophie J.M. Josephus Jitta | Geplaatst: 29 mei 2001

Top twintig 20e eeuw: Plaats 13: Eilers, H.J.

De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (prakt.1906-1938). ‘Liggen en bedrust is voor de teringlijder noodlottig’ HJ Eilers Op de dertiende plek staat de heer HJ Eilers, actief in de periode […]

De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.

(prakt.1906-1938).

‘Liggen en bedrust is voor de teringlijder noodlottig’ HJ Eilers

Op de dertiende plek staat de heer HJ Eilers, actief in de periode 1906-1938. Van oorsprong boterfabrikant dan wel verkoper van gesteriliseerde melk. Woonachtig en/of werkzaam in Oegstgeest en Leiden. Teringgenezer en oprichter van de Eerste Nederlandsche Inrichting tot Bestrijding van Tuberculose. Maakt reclame voor een masker, waarmee het besmettingsgevaar van tbc kan worden bestreden. Werkte ook met een recept van een Amerikaanse ‘doctor’ voor geneeskrachtige kruiden (capsules en flesjes). Zijn diagnose baseert hij op luisteren tegen de rug van de patiënt en eventueel sputum bekijkt hij met een loep.

De VtdK gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de voorgeschreven capsules ijzerpoeder, vette olie, teer en petroleum te bevatten, een voor tbclijders niet geheel ongevaarlijk mengsel, zo oordeelt men.

Om zijn activiteiten een schijn van legitimiteit te geven is er wel eens een arts aanwezig tijdens zijn consulten. Veel helpt hem dat niet: in 1907 moet Eilers voor de rechter verschijnen, o.a. na artsen een circulaire te hebben gestuurd met daarin een offerte voor geneesmiddelen tegen long- en borsttering. Wordt veroordeeld wegens het onbevoegd uitoefenen der geneeskunde. Dit belet hem niet zijn activiteiten gewoon voort te zetten en in 1910 wordt hij opnieuw veroordeeld. Neemt de wijk naar Duitsland, maar keert al snel terug. Wordt dan directeur van het Int. Chemisch Laboratorium te Oegstgeest. Schrijft in die hoedanigheid artsen en apothekers aan, o.a. om zijn Panacea aan te bevelen, een middel tegen hoest en verkoudheid. Ook de koningin mag een missive van Eilers van haar koninklijke mat oprapen. In 1927 komt Eilers met Prinses Juliana-capsules tegen tbc. Onderzoek wijst uit dat daar petroleum, levertraan en kaneelolie in zit.

Eilers krijgt tot en met 1938 maar liefst 200 veroordelingen aan zijn broek, overal in den lande. Het is overigens zijn gewoonte om altijd tegen het vonnis in hoger beroep te gaan en vervolgens in cassatie. 

Sophie J.M. Josephus Jitta

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.

artikelen - 10 september 2022

NRC-columniste en sceptica Cecile Janssens is op 54-jarige leeftijd overleden. Een In Memoriam van Nico Terpstra.