Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Top twintig 20e eeuw: Plaats 10: Femia Haverhoek

De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (geb. 1874- ??;prakt. 1918-±1939) ‘Andere mensen hebben de bevoegdheid, maar ik heb de gave. Zonder hulp van den Heer zou het echter niet baten.’ […]

De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.

(geb. 1874- ??;prakt. 1918-±1939)

‘Andere mensen hebben de bevoegdheid, maar ik heb de gave. Zonder hulp van den Heer zou het echter niet baten.’ Femia Haverhoek, geciteerd in MtdK, aug. 1928.

Haar carrière bewoog zich van veroordeling tot veroordeling. Ze zou als waarzegster begonnen zijn, maar de eerste bekendheid verwierf ze toen een vrouw aan wie zij een afdrijvingsmiddel had verkocht ter afbreking van een ongewenste zwangerschap, doodziek in het ziekenhuis belandde. Haverhoek bleek haar natronloog te hebben verkocht en kreeg zes maanden gevangenisstraf. Daarna maakte zij furore als koopvrouw en handelaarster in homeopathische middelen. Wegens heling kreeg ze opnieuw zes maanden celstraf. Zij stelde haar diagnose via gratis urine-onderzoek en helderziendheid. In 1927 praktiseerde zij al in Zwolle (in witte doktersjas, zij werd daar een keer ontmaskerd toen zij op aangeboden varkensurine een diagnose bij iemands moeder stelde!), Gorinchem en Haarlem. In 1930 werd zij gesignaleerd in Middelburg, Den Haag, Tiel en Breda. Zij liet zich toen bijstaan door de ‘Italiaanse slaapster’ mejuffrouw Regina (in feite Kleerenbezem geheten). Zij genoot in die periode ook ‘rugdekking’ van de gepensioneerde Amsterdamse arts Bangert, die volgens ooggetuigen ‘een sigaretje rookte en zich nergens mee bemoeide’. Desondanks werd zij in alle genoemde plaatsen geverbaliseerd en kreeg boetes van 100 tot 300 gulden te betalen en een enkele keer zelfs gevangenisstraf.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 maart 2023

Zo’n 150 kwakzalvers gebruiken de dna-test van iGene als diagnosehulp. Ze claimen van alles terwijl genetica-kennis nog in de kinderschoenen staat.

artikelen - 29 maart 2023

In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.

artikelen - 25 maart 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is.