UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: M.A. van Geer | Geplaatst: 06 januari 2008

Gevitaliseerd water blijft stromen waar het gaan kan

De provincie Groningen lijkt in de ban van zogenaamd gevitaliseerd water.

Eind 2003 berichtte Jan Bonte in het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij over gevitaliseerd water (pdf): ‘Volgens de aanhangers van deze theorie heeft ons drinkwater zijn vitale kracht verloren, omdat het ziekmakende trillingen opslaat van stoffen die er ooit in opgelost waren.’ Mens, dier en plant zouden er baat bij hebben. Maar daar vond Bonte geen wetenschappelijke bewijzen voor: ‘Zolang dit water over plantjes wordt uitgestort is dit in principe niet echt bezwaarlijk, buiten het feit dat het ordinaire oplichting is.’ Vier jaar later zijn de bewijzen er nog steeds niet, maar stroomt het gevitaliseerde water nog steeds waar het gaan kan.

Zo publiceerde Het Westerkwartier, nieuws- en advertentieblad voor het Westerkwartier (Groningen) en omstreken, op donderdag 3 jan 2008 een weinig kritisch stuk over het gevitaliseerde water van Boudewijn Leliveld. ‘In de wijde omgeving rondom de praktijk en het waterlaboratorium van Leliveld doen al jaren verhalen de ronde over gevitaliseerd water, welig groeiende groente en wonderbaarlijke genezingen van mens en dier.’ Leliveld weet wel hoe hij de zaken moet aanpakken. ‘Hij heeft octrooi aangevraagd en gekregen op de door hem uitgevonden “water vitaliser”. Zijn praktijk doet zowel denken aan een loodgietersbedrijf als een spreekkamer. Vele soorten vitalisers staan in rijen opgesteld en vinden hun weg naar vele bedrijven en particulieren.’ Want zijn clientèle knapt er van op: ‘Hooggevitaliseerd water versterkt het immuunsysteem en zorgt voor een betere doorbloeding. Ook nieren en lever worden ontlast.’ En zo gaat het nog even door over ‘de chaotische samenstelling van watermoleculen’ en ‘ongeorganiseerd water uit de kraan.’

Zelden zoveel onzin in zo’n klein stukje bij elkaar gezien, zo laat een bezorgde Groninger ons weten. Daar kunnen wij het natuurlijk alleen maar mee eens zijn.

Op dinsdag 15 januari 2008 zal Boudewijn Leliveld een lezing houden in Café Restaurant Huis ‘De Beurs’, A-kerkhof nummer 4 in Groningen. Nadien is er live muziek van ‘Herbie and the Boogiemaster’. Wij vernemen graag hoe het is geweest. 

M.A. van Geer

medisch bioloog/arts-onderzoeker

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 oktober 2011

Kippen raken er spontaan van aan de leg, vissen zwemmen er sneller door, compost wordt er vruchtbaarder van en cement juist steviger. Vitaal water zou water zijn dat zijn ‘vitale kracht’ heeft herwonnen en lijkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Ingenieursbureau DHV organiseerde er eind september een ‘wetenschappelijk’ congres over.