UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 21 april 2013

Bioresonantiefamilie Pet van Lux Pura pleegt titelmisbruik

Ze beloven veel te kunnen genezen, de leden van de familie Pet van de natuurgeneeskundekliniek Lux Pura in Oegstgeest.

Bioresonantiefamilie Pet van Lux Pura pleegt titelmisbruik

Zo claimde natuurgenezer Sjoerd Pet (en de rest van zijn familie) tot eind maart dat hun alternatieve behandelmethode, biofotonengestoei met lichtschijnende wonderapparaten zoals de Chiren en de StarLight, ook inzetbaar is ‘als niet-toxische tumortherapie’. De natuurgenezer heeft deze (brutale) kankerclaim echter begin april van zijn website gehaald, nadat vanuit de Vereniging tegen de Kwakzalverij Lux Pura was gevraagd om een wetenschappelijke onderbouwing. Die is er dus blijkbaar niet. Zoals dat overigens ook geldt voor al die andere aandoeningen die de familie Pet claimt aan te kunnen pakken, variërend van hoofdpijn, migraine tot adhd, schizofrenie, dyslexie, Lyme, herpes, hooikoorts en libidoverlies.

Leden van de familie Pet van het allesdoenerscentrum Lux Pura kwalificeren zich als biontologen, een niet bestaan specialisme dat ook de grote VanDale niet kent. Zij kunnen, vinden ze zelf, met een wonderlijk apparaat herkenbare frequenties meten van bacteriën, virussen, organen, lichaamsprocessen en ziektes. Vervolgens kunnen ze die dingen met behulp van lichtsignalen weer in het gareel krijgen, in balans zoals ze dat noemen. Biontologen noemen zichzelf ook wel bioresonantie- of coherentietherapeuten. Apparatenbouwer en uitvinder van het biofotonenengeloof is Johan Boswinkel.

In de woorden van één van zijn adepten: `Met behulp van elektroacupunctuur wordt het licht (fotonen) gemeten dat door de meridianen (= energiebanen) stroomt. We meten dit op de uiteinden van de meridianen, die liggen op de handen en de voeten. Is er sprake van harmonie, dan meten we een impuls die zuiver is, vergelijkbaar met een laserstraal. Bij verstoring van de energiebanen krijgen we een zwakke impuls omdat er chaos is. Ieder levend organisme heeft een eigen frequentie. Deze is meetbaar. We kunnen die tegengesteld inzetten waardoor het licht van het organisme dooft. Het lichaam zal de niet-actieve stof uit het lichaam kunnen afvoeren. Dit betekent dat we bijvoorbeeld kunnen meten dat iemand een salmonellabacterie in de darmen heeft. Draaien we deze salmonellabacterie tegen dan kan deze zich niet meer hechten aan het lichaam en zal deze in niet-actieve toestand het lichaam verlaten.’

Er zit achter deze kwakzalveronzin geen biochemisch mechanisme, laat staan dat er onderzoeksresultaten zijn waaruit werking blijkt van Boswinkels bioresonantiespeeltjes StarLight en Chiron. Er zijn, vooral in Nederland, een kleine honderd Boswinkel-adepten, die bij hem een cursus biofotonen meten hebben gevolgd. Vanaf 2007 zijn er bij een supervaag (en omstreden) instituut van homeopathische origine, het Interuniversitäres Kolleg für Gesundheit und Entwicklung, in de buurt van het Oostenrijkse Graz onderzoekjes (PDF) gedaan waarbij het Boswinkel-apparaat is ingezet om onder meer tarwezaadjes sneller te laten groeien. De Boswinkel-ideetjes hebben er ook een tijdje meegedraaid in het cursusprogramma. Het instituut van vage cursussen rept trots dat de Europese Unie zijn zaakjes ondersteunt. Op zijn website heeft het wel moeten vermelden dat `the financing of this project implies no responsibility on the part of the European Commission as far as content is concerned.’

Een diploma halen bij dit instituut is een makkie en lucratief: vier maal per jaar een weekeindje naar Schloss Seggau bij het mooie Graz voor een seminar en wat zelfstudie thuis lijkt voldoende voor een diploma inclusief titel in complementaire therapieën, zo is de suggestie. Op de biontologen-website staat vermeld wie van hen in Graz een MSc-diploma en een doctorstitel (PhD) hebben gescoord.

De familie Pet uit Oegstgeest is goed bezig geweest. In 2010 hebben, volgens hun eigen opgave, de ouders Wim Pet (verzekeringverkoper) en Ellen Pet (onderwijzeres basisschool) en zonen Sjoerd en Menno Pet in een jaartje een MSc-diploma gehaald. De hele familie Pet is vervolgens in 2012 doorgestoomd naar de titel PhD, zo stellen ze. Alleen Menno Pet is het niet gelukt dat jaar een doctorstitel te halen. Die krijgt hij dit jaar, zo belooft de site.

De Petjes vertellen kranten dat ze zouden hebben gestudeerd aan de legendarische Karl Franzens Universiteit in Graz die sinds de oprichting in 1585 heel wat Nobelprijswinnaars heeft afgeleverd. Deze echte universiteit heeft echter niets van doen met het alternatieve instituutje dat in Schloss Seggau een paar ruimtes heeft gehuurd waar die biontologen vage cursusjes hebben gevolgd.

De familie is trots op haar Oostenrijkse verworvenheden. Op de website van Lux Pura staat pontificaal vermeld Dr. S Pet, M. Pet MSc, Dr. E. Raetsch (in de getrouwde versie Ellen Pet-Reatsch) en dr. W. Pet. Ook ene Myrthe op ’t Eynde (vriendin van?) zou er een MSc hebben gehaald.

De diploma’s van het vage instituut bij Graz worden echter niet erkend door de Oostenrijkse instanties en dus ook niet door de daarvoor in Nederland bevoegde instantie, in de persoon van de afdeling Diploma-erkenning en Legalisatie Dienst (DUO) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het onterecht gebruiken van beschermde titels is strafbaar. De familie reageert niet op verzoeken om uitleg en om overleggen van bewijzen van hun curieuze diploma’s en titels.

Twee familieleden (de broers Menno en Sjoerd Pet) hebben een AGB-code in 2011/2012 geregeld, in de categorie natuurgeneeskunde. Ze zijn lid van de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) waardoor hun behandelingen via aanvullende verzekeringen (soms geheel) worden vergoed, zoals beide heren vermelden op hun website. Ook de BATC reageert niet op onze vragen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.