UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 17 november 2003

Zaagpalm (= saw palmetto) niet werkzaam bij problemen als gevolg van een vergrote prostaat

Australische onderzoekers hebben een dubbelblinde gerandomiseerde studie uitgevoerd met 100 mannen onder de 80 jaar met symptomen van prostaathypertrofie. Er werd geen verschil gezien tussen degenen die zaagpalmextract hadden geslikt en degenen die op de placebo waren aangewezen.

Het groeien van de prostaat met het ouder worden (benigne prostaathypertrofie) is een normaal verschijnsel. De meeste mannen merken hier weinig van maar bij een aantal van hen leidt dit tot plasproblemen. Overigens zijn lang niet alle plasproblemen van oudere mannen het gevolg van deze aandoening. Hoewel er goede medische behandelingsmogellijkheden bestaan voor degenen die hier wel problemen mee krijgen, worden er toch veel kruidenmiddelen verkocht. De producenten van deze middelen suggereren zelfs dat ze deze problemen voorkomen. Bekend is dat de meeste mannen ze echter kopen om bestaande klachten te verhelpen.
Een veel gebruikt bestanddeel van deze kruidenmiddelen is zaagpalm (Serenoa repens, S. serrulata of Sabal serrulata). Hiervoor wordt vaak de Engelse naam saw palmetto gebruikt. De bessen hebben de reputatie dat ze plasklachten bij prostaathypertrofie verminderen. Omdat een deugdelijk bewijs hiervoor nog niet bestond, hebben Australische onderzoekers dat eens goed bekeken. Ze hebben een dubbelblinde gerandomiseerde studie uitgevoerd met 100 mannen onder de 80 jaar met symptomen van prostaathypertrofie. De deelnemers namen 12 weken lang òf 320 mg per dag van een zaagpalm extract in, of een placebo, d.w.z. een foppil. Bij alle deelnemers werd een verbetering van de symptomen geconstateerd, maar er werd geen verschil gezien tussen degenen die zaagpalm extract hadden geslikt en degenen die op de placebo waren aangewezen.

Literatuur
Willetts KE, Clements MS, Champion S, et al. Serenoa repens extract for benign prostate
hyperplasia: a randomized controlled trial. BJU International 92:267-700, 2003]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/…

Addendum webredactie
Een van onze leden vond een artikel uit Rusland in Pubmed, waarin wél een positief effect van zaagpalm werd beschreven (zie externe link).
Hij vroeg zich af welk van beide onderzoeken nu het betrouwbaarst is.
Wij hebben hem als volgt geantwoord:
“Hartelijk dank voor uw aanvullend speurwerk. De studie waar u naar verwijst voldoet niet aan de voorwaarden voor betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek. Het betreft een open studie, waar zowel de patiënten als de behandelaars wisten welk middel werd toegediend. Er is geen met placebo behandelde controlegroep. De conclusie van de auteurs over de werkzaamheid van het gebruikte extract van de zaagpalm (Permixon) bij benigne prostaathypertrofie is dan ook niet gerechtvaardigd. Geen wonder dat dit artikel van een groep onbekende Russische onderzoekers gepubliceerd is in een onbelangrijk medisch tijdschrift met een lage impact factor (0,486). Dit laatste houdt in dat andere wetenschappers slechts zelden naar artikelen in dit tijdschrift verwijzen.”

Bij de door Prins besproken studie van Willetts ging het daarentegen om een gerandomiseerd klinisch onderzoek waarin het zaagpalmextract vergeleken werd met een placebo. Daarom vonden wij het de moeite waard hierover te berichten.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 05 mei 2010

Kruiden zijn altijd af te raden als geneesmiddel, niet omdat ze niet zouden werken, maar onder andere omdat de werking en meer speciaal de bijwerkingen onvoorspelbaar zijn. Van ruim veertig veelgebruikte kruiden is in kaart gebracht welke schadelijke effecten ze op hart, vaatstelsel en bloed hebben.

behandelwijzen - 11 april 2006

Er zijn ettelijke kruidenmiddelen in de handel met namen waarin de term "prosta" duidelijk voorkomt. Van deze middelen wordt beweerd dat ze de prostaat gezond houden.