UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 10 februari 2003

Traditionele Chinese Kruiden

Een waarschuwing tegen negen “traditionele” kruiden die reguliere medicijnen (of gevaarlijke gifstoffen) bevatten die niet op het etiket staan.

Een bericht van 21 januari 2003 van het Bureau voor de Veiligheid van Medicijnen (MedSafe) van het Ministerie van Gezondheid van Nieuw Zeeland raadt consumenten aan de volgende “traditionele” Chinese medicijnen niet te gebruiken:

** Guan Xin Su He capsules, Long Dan Xie Gan Wan pillen, en Zhiyuan Xinqinkeli poeders. Deze middelen bevatten aristolochiazuren. Deze zuren waren verantwoordelijk voor het Belgische afslankdrama. (100 Vrouwen die hun nieren verloren en 30 daarvan die ondertussen kanker van de urinewegen hebben gekregen)

** Wei Ge Wang tabletten bevatten sildenafil (=Viagra). Dat kan voor mensen met hartklachten fataal zijn.

** Sang Ju Gan Mao Pian tabletten bevatten 21 mg diclofenac (een NSAID = een regulier niet op cortison gelijkend ontstekingsremmend middel) en ongeveer 1 mg chlorpheniramine (een regulier middel tegen allergie, niet in Nederland in de handel ) per tablet

** Yen Qiao Jie Du Pian capsules bevatten 3 mg chlorpheniramine, 0.056 mg diclofenac en ongeveer 450 mg paracetamol (pijnstiller) per capsule

** Niu Huang Jie Du Pian tabletten bevatten 4% arseen.

** Xiaoke Wan pillen bevatten glibenclamide (een regulier bloedsuikerverlagend middel) 2.5 mg per 10 pillen

** Shuen Feng crème bevat ketoconazol (een regulier middel tegen schimmelinfecties) en clobetasolpropionaat (een bijnierschorshormoon tegen jeukende huidaandoeningen)

** Zentel Albendazole SK&F tabletten bevatten 200 mg albendazol per stuk (een behoorlijk giftig regulier middel tegen een bepaalde lintwormsoort)

** Dezhong Rhinitis druppels bevatten efedrine hydrochloride (in Nederland wordt efedrine vanwege de bijwerkingen niet meer in neusdruppels toegepast)

Een aantal van deze middelen zijn duidelijk niet al te “traditioneel” en die het wel (lijken te) zijn, zijn onveilig. Nieuw-Zeeland erg ver weg? Dat is ook zo. Maar het ligt grofweg even ver van China als Nederland. Het is daarom best mogelijk dat deze middelen ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Indien u ze tegen komt, waarschuw dan de Keuringsdienst van Waren, tel. 0800 – 04 88, 24 uur per dag.

Voor verdere informatie zie de website van MedSafe (mededelingen van 21 januari en 14 februari 2003).

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 mei 2019

VtdK-opinie in NRC: China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel.

artikelen - 02 november 2017

Kruidengeneesmiddelen kunnen ‘homeopathisch’ of ‘fytotherapeutisch’ zijn. Wat is het verschil? Werkt het ook? De clue zit in de verdunning.

tijdschrift - 29 maart 2017

Hoe de systeembiologie door kwakzalvers die kruidenmengsels maken, gekaapt is.