UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 oktober 2013

Supplementenbedrijf Nutriphyt verkoopt onzin

Gabriël Devriendt, eigenaar van het Belgische voedingssupplementenbedrijf Nutriphyt, kan toveren. De plantenbioloog denkt kanker te kunnen genezen en te voorkomen met voedingssupplementen uit zijn winkel.

In november en december gaat hij dit voor 59 euro uitleggen op seminars in Breukelen en Eindhoven. Koffie, thee en water zijn inbegrepen.

Devriendt heeft een reclamespeeltje ontdekt om zijn supplementen aan de man te brengen: epigenetica. Zijn redenering is als volgt. Natuurstoffen – ofwel: de spullen uit zijn winkel – bepalen hoe het genetisch materiaal functioneert. De Belgische fabrikant maakt vervolgens een snelle stap naar het ontstaan en elimineren van een kankercel. `Het epigenetisch bevorderen van genen lijkt een logischer strategie bij vrouwen met het zogenaamde BRCA-gen dan het preventief wegnemen van de borsten omdat dit niets verandert aan het bestaan van een carcinogeen milieu in het lichaam’, vindt de Belgische tovenaar. `Verwijderen van de borsten klinkt als een bijna middeleeuwse oplossing´, schrijft hij in de aanprijzing van zijn seminars. Een van de voedingssupplementen waarin Devriendt gelooft is glutathion, een tripeptide dat meestal als GSH door het leven gaat (verwijzend naar de zwavelwaterstofgroep in de verbinding). Het antioxidant, dat te koop is in zijn winkel, zou een fantastische beschermende werking hebben, beweert Devriendt

In de aanprijzing van zijn seminars verwijst hij naar hoogleraar biomedische wetenschappen Wim Vanden Berghe van de Universiteit Antwerpen. In zijn laboratorium wordt fundamenteel muizenonderzoek gedaan naar epigenetische effecten van specifieke medicinale stoffen uit planten als Ashwagandha (uit de ayurvedische kruidentuin), de mangoboom en de cacaoplant, in relatie tot borstkanker, leukemie en atherosclerose. Vanden Berghe schrikt als hij wordt geconfronteerd met de boude beweringen die supplementenfabrikant Devriendt gebruikt en die ook nog eens met hem in verband worden gebracht. `Bedankt voor de tip´, schrijft hij. `Ik zal Devriendt contacteren en verzoeken om de tekst op zijn webpagina aan te passen. De informatie is misleidend. Op basis van mijn huidige kennis zijn er geen wetenschappelijke argumenten die ondubbelzinnig aantonen dat voedingssupplementen te verkiezen zijn boven borstamputatie in het voorkomen van borstkanker´, antwoordt hij per email.

Ook radiotherapeut-oncoloog Lukas Stalpers van het AMC, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, reageert boos op de misleidende beweringen van Devriendt. `Epigenetica is een hippe stroming in de moleculaire biologie. De term wordt te pas en te onpas gebruikt. Prikkels van buitenaf kunnen de werking van het DNA veranderen zonder dat het DNA zelf wordt beschadigd. Het probleem bij de epigenetica-hype is dat prikkels van buiten een erg breed begrip is geworden, waardoor je het op bijna ieder biologisch en psychologisch verschijnsel kunt toepassen. Hoe subtiele epigenetische beïnvloeding effect zou kunnen hebben op werkelijk gigantische DNA-schade bij BRCA-mutatie is mij een raadsel. Eén op de negen Nederlandse vrouwen krijgt ooit borstkanker, eierstokkanker is een zeldzame ziekte. Maar vrouwelijke dragers van een gemuteerd BRCA-gen hebben een zeer hoog risico: BRCA-mutatie leidt bij twee op de drie vrouwen tot borstkanker en bij meer dan één op de drie tot eierstokkanker. Middeleeuws of niet: preventieve verwijdering van de borsten en eierstokken is tot nu toe de enige effectieve preventie. Dat dit ook zou lukken met voedingssupplementen is volledig uit de lucht gegrepen. Voedingssupplementen hebben nog nooit gewerkt tegen kanker.´

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 oktober 2022

De Groene Zuster diagnosticeert aandoeningen die niet met een warmtecamera te zien zijn; de webredactie kreeg inzage in een thermogram-analyse.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.