Door: de Webredactie | Geplaatst: 08 december 2005

Reuma en haaienkraakbeen

Onderstaand artikel stond in de Gezondgids van de Consumentenbond, nr. 66, november 2005 in de rubriek ‘beter weten’. Wij nemen het met toestemming van de redactie over.Ik wil graag uw mening over haaienkraakbeen. Volgens de folder die ik ontving van het Onderzoeksinstituut voor Natuurtherapie is het een wondermiddel tegen reuma. Klopt dit?E. C.Nee. Er duiken […]

Onderstaand artikel stond in de Gezondgids van de Consumentenbond, nr. 66, november 2005 in de rubriek ‘beter weten’. Wij nemen het met toestemming van de redactie over.

Ik wil graag uw mening over haaienkraakbeen. Volgens de folder die ik ontving van het Onderzoeksinstituut voor Natuurtherapie is het een wondermiddel tegen reuma. Klopt dit?
E. C.

Nee. Er duiken tegenwoordig steeds vaker advertenties op waarin haaienkraakbeen wordt aangeprezen bij artrose en pijnlijke gewrichten. In feite is het niet het haaienkraakbeen zelf dat effectief zou zijn, maar de stoffen glucosamine en chondroïtine in dat kraakbeen. Uit recent onderzoek komt echter naar voren dat ook dit glucosamine niet helpt bij artrose, tevens helpt het niet de pijnklachten die bij artrose kunnen optreden te verminderen. Op onze website zijn meer artikelen te vinden over glucosamine bij artrose, hier vindt u een overzichtsartikel.

Haaienkraakbeen wordt al langer gepropageerd als middel tegen kanker, maar deugdelijke bewijzen voor die werking ontbreken eveneens.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

de Webredactie

Webredacteuren: Rob Koene, Mike van Geer, Martijn ter Borg, Ron Keizer, Paul van Wensen

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.

artikelen - 26 oktober 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Waarom Duitsers zo van homeopathie houden / Aromatherapie-spray besmet Amerikanen met tropische ziekte.

tijdschrift - 09 april 2021

Vrouwen in de overgang hebben soms ernstige klachten en zoeken dan hulp. Ondanks de beschikbaarheid van effectieve therapie, neergelegd in goed onderbouwde richtlijnen, bekend bij huisartsen en specialisten, slagen kwakzalvers erin met onzinbehandelingen een gat in de markt te creëren en te vullen. Regelmatig krijgt de Vereniging tegen de Kwakzalverij brieven of e-mails van vrouwen […]