UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 11 november 2002

Natuurlijke geneesmiddelen: berengal

De gevaren van de traditionele oosterse geneeskunde zijn genoegzaam bekend. Terwijl van acupunctuur, macrobiotiek, Chinese kruiden, sjiatsu en wat er allemaal nog meer op de oosterse markt is nog nooit enige gunstige werking kon worden aangetoond, bereiken berichten van ernstige, soms dodelijke ongelukken met deze vorm van kwakzalverij geregeld de pers. In Het Parool van […]

De gevaren van de traditionele oosterse geneeskunde zijn genoegzaam bekend. Terwijl van acupunctuur, macrobiotiek, Chinese kruiden, sjiatsu en wat er allemaal nog meer op de oosterse markt is nog nooit enige gunstige werking kon worden aangetoond, bereiken berichten van ernstige, soms dodelijke ongelukken met deze vorm van kwakzalverij geregeld de pers. In Het Parool van 06-11-2002 wordt aandacht geschonken aan een minder bekend aspect van de oosterse geneeskunst. Ter wille van de ‘berengal’ worden in China meer dan 7000 beren gevangen gehouden onder de meest gruwelijke omstandigheden (kooien zo klein dat ze er niet in kunnen staan, slechte verzorging). Berengal wordt o.a. gebruikt in traditionele oosterse geneesmiddelen en kan tot 250 dollar per gram opbrengen. Het aftappen van de gal gebeurt op een zeer wrede wijze. Nadat de eerste keer door de buikwand een gat in de galblaas is gemaakt, wordt de wond dagelijks tweemaal met een ijzeren buis geopend, waarbij de dieren duidelijk veel pijn lijden. Volgens Het Parool sterft 60 tot 80 procent van de dieren kort na de eerste behandeling, de rest wordt zelden ouder dan tien jaar. De misbruikte berensoorten, waaronder de Aziatische bruine en zwarte beer en de Maleisische beer, dreigen in snel tempo uit te sterven doordat steeds nieuwe exemplaren worden gevangen om de populatie op de berenboerderijen op peil te houden. Het is vreemd om te bedenken dat alternatieve genezers hun klanten vooral zoeken onder mensen met een meer dan gemiddelde affiniteit tot de natuur.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 juli 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Ophef over horoscoop-segment bij Australisch journaal / Amerikaanse chiropractiekliniek licht klanten op.

artikelen - 23 juli 2024

Basisarts Kim van Wetten gelooft in de ‘autovaccin’-therapie van haar (inmiddels overleden) collega-kwakzalver, natuurarts Leendert Kunst.

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.