Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

HERBALS of ECODRUGS. Natuurlijk, veilig en effectief? Vergeet het maar!

Onder deze titel schreef de arts-farmacoloog prof. J.M. Keppel Hesselink een artikel in Medisch Contact van 8 januari 1999 over plantaardige geneesmiddelen.

De conclusie luidde als volgt:

‘Er zijn slechts enkele plantaardige middelen waarvan de veiligheid en de werkzaamheid bewezen zijn. Van de meeste middelen ontbreekt een duidelijk bewijs van werkzaamheid en regelmatig blijken plantaardige middelen allesbehalve veilig te zijn. Ze kunnen leiden tot onherstelbare lever- en nierbeschadigingen (vooral exotische kruiden) of zelfs acute hart-dood veroorzaken (efedrine-preparaten) Bovendien is van vrijwel alle middelen de oorsprong niet bekend, de kwaliteit niet beschreven en gecontroleerd, besmettingen met bacteriën niet uitgesloten, noch verontreinigingen met zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Combinatiepreparaten dienen altijd te worden gemeden; er is niet op deugdelijke wijze bewezen dat deze middelen veilig en werkzaam zijn.
Consument: laat u niet verleiden kruiden te gebruiken als wat ervan wordt beweerd te mooi is om waar te zijn!
Huisarts en apotheker: bij vrijwel alle kruiden kan men gerust stellen dat het middel geen bewezen werkzaamheid bezit en dat de veiligheid niet gegarandeerd is. Geld uitgeven aan goede voeding en een gezonde levensstijl nastreven heeft meer zin.’

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 22 september 2023

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt de Lasker-Koshland Special Achievement Award.

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.