UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 21 november 2006

Glucosamine en de Kringapotheek

De Kring-apotheek verkoopt een onzin-supplement

Glucosamine en de Kringapotheek

Dit artikel was op 24 oktober 2010
in totaal 17.500 keer bekeken.

Via tv en radio laat de ‘Kring-apotheek’ sinds enkele jaren weten van haar bestaan onder het motto ‘Zorg is zoveel meer dan medicijnen’. Sinds kort zijn in die gedachte weer een aantal nieuwe reclamespots gelanceerd, waarin behalve voor vitamine C-preparaten en lippenbalsem tevens reclame wordt gemaakt voor glucosamine van het huismerk, ’tegen een redelijke prijs’. Glucosamine is een afbraakproduct van kraakbeen en onwerkzaam in de behandeling van artrose. Een recent groot onderzoek toont aan dat glucosamine niet helpt bij artrose.1 Door voorvechters van het middel wordt echter aangedragen dat het onderzoek met een andere zoutvorm werd uitgevoerd dan het product dat in de winkel te koop is, en daarom onwerkzaam zou zijn gebleken. In dit artikel wordt nog eens uitgelegd dat dit baarlijke nonsens is. Bovendien is het een verspilling van tijd, moeite en geld om claims te onderzoeken die alleen via absurde theorieën te verklaren zijn (lees dit stuk uit Mediator, tevens elders op deze site). Niettemin blijkt het product (vaak in combinatie met chondroïtine) via drogist, apotheek en internet een grote afzetmarkt te genereren, waarbij ook Liesbeth List door een van de producerende firma’s wordt ingezet om de capsules aan te prijzen.

Van een apotheekketen mag verwacht worden dat men kennis heeft van de geneesmiddelen en voedingssupplementen die verkocht worden. Terwijl in het jaarverslag over 2005 nog valt te lezen dat de apothekers van de Kring geschoold worden in Evidence-Based Medicine, maakt de landelijke organisatie het bont door dergelijke onwerkzame middelen aan te prijzen. Er zal immers bij elk doosje dat over de balie gaat wel niet bij verteld worden dat het om placebocapsules gaat. Of wordt met de slogan van de Kring-apotheek bedoeld: ‘Er is zoveel meer dan alleen medicijnen om geld aan te verdienen?’…

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Referentie:

1. Clegg DO et al., Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis, N Engl J Med. 2006 Feb 23;354(8):795-808.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 juli 2022

De vereniging vindt dat verpleegkundige Cor Kok in zijn Woerdense centrum handelingen verricht zonder daarvoor bevoegd te zijn.

artikelen - 25 november 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Oostenrijkse verzekering stopt met vergoedingen van homeopathie / Handleiding om coronamisinformatie te spotten.

artikelen - 26 mei 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathy UK moet claims over o.a. depressie weghalen / Overzicht van de grootste antivaxxers uitgebracht.