UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ron Keizer | Geplaatst: 20 maart 2006

Gevaarlijke kruiden en voedingssupplementen bij (plastische) chirurgie

Patiënten die een cosmetisch chirurgische ingreep ondergaan gebruiken significant meer kruidenmiddelen en voedingssupplementen dan gemiddeld (55% tegen 24%) en dan ook vaak meer dan 1 preparaat tegelijk. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek[1] waarin enquetes werden afgenomen onder cosmetische chirurgie-patiënten en een controle groep.

Deze uitkomst is van belang omdat dergelijke middelen, die vaak ongevaarlijk worden geacht, tijdens of na operaties voor riskante complicaties kunnen zorgen. Uit eerder onderzoek bleek al dat zo’n 70% van de patiënten die dit soort middelen gebruikt dit niet aan hun behandelend arts vertellen. Dit noopt chirurgen dus tot aktieve bevraging van hun patiënten over het gebruik van dergelijke voedingssupplementen. De onderzoekers onderzochten ook de bekenheid van artsen met deze middelen en hun mogelijke bijwerkingen. De uitkomst viel niet mee: van 90% van de preparaten bleek het bijwerkingenprofiel bij de medici niet bekend; 85% van de chirurgen gaf bovendien toe patiënten niet te adviseren te stoppen voorafgaande aan operaties.

In het artikel in het tijdschrift `Plastic and Reconstructive Surgery’ geven de onderzoekers behalve de resultaten van hun studie, een overzicht van de meest gebruikte kruidenmiddelen en supplementen en verduidelijken waarom de betreffende preparaten gevaarlijk kunnen zijn bij chirurgische ingrepen. De top-10 (op basis van gebruik) wordt aangevoerd door chondroitine, in Nederland momenteel van harte aanbevolen door Liesbeth List. Het wordt vaak aan de man gebracht in combinatie met glucosamine, dat op plaats vier staat in de lijst en waarvan is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel kan doen dalen. Over chondroïtine speculeert men op basis van zijn molecuulstructuur dat het bloedverdunnend kan werken. Ook ginkgo biloba, ginseng en knoflook kunnen via verschillende mechanismen invloed hebben op de bloestolling en dus tijdens operaties voor complicaties zorgen. Van echinacea, de melkkoe van A. Vogel, is bewezen dat het het immuunsysteem stimuleert, wat bij auto-immuunziekten als reuma en MS onwenselijk is. Ook beinvloedt het de afbraak van bepaalde anesthetica wat het bij chirurgische ingrepen potentieel gevaarlijk maakt. Extracten van de Canadese geelwortel en mariadistel, die gebruikt worden als tonicum voor respectievelijk slijmvliezen en lever, kunnen aanleiding geven tot diarree en hierdoor zorgen voor een verminderd bloedvolume en onbalans in de bloedsamenstelling.

Preparaten die de Amerikaanse top-10 niet hebben gehaald maar ook mogelijke complicaties kunnen geven bij chirurgische ingrepen zijn verder: zaagpalm, sint-janskruid, valeriaan, gember, visolie en vitamine E. Alles bij elkaar een hele waslijst dus, van (voor het merendeel) ook in Nederland erg populaire middelen. Hoewel niet van elk preparaat geheel duidelijk is in welke mate complicaties kunnen optreden moge duidelijk zijn dat bij delicate aangelegenheden als (plastisch) chirurgische ingrepen beter elk risico uitgebannen kan worden. Van het niet gebruiken van dit soort preparaten is overigens nog nooit iemand slechter geworden.

In onderstaande tabel een overzicht van de top-10, hun mogelijke risico’s bij operaties en hoe lang voorafgaand aan chrirugie ze gestopt dienen te worden.

Preparaat

Reden

Stoppen (periode voor operatie)

1

Chondroitine

Bloeding bij operatie

2-3 weken

2

Ephedra

Verhoging bloeddruk

> 1 dag

3

Echinacea

Potentiëring toxiciteit van anesthetica. Stimulering immuunsysteem

2-3 weken

4

Glucosamine

Verlaging suikerspiegel

2-3 weken

5

Ginkgo biloba

Sedatie

> anderhalve dag

6

Can. geelwortel

Diarree, Sedatie

2-3 weken

7

Mariadistel

Diarree

2-3 weken

8

Ginseng

Bloeding bij operatie

> 1 week

9

Kava

Sedatie

> 1 dag

10

Knoflook

Bloeding bij operatie

> 1 week

Literatuur

1. Heller J, Gabbay JS, Ghadjar K et al; Top-10 list of Herbal and Supplemental Medicines Used by Cosmetic Patients: What the Plastic Surgeon Needs to Know; Plas Recon Surg, Feb 2006.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Ron Keizer

apotheker-onderzoeker

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 18 april 2022

Orthomoleculair supplementenbedrijf Vitakruid geeft slikadviezen die nergens op zijn gebaseerd.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.