Geneeskrachtige planten op de Chelsea Flower Show

Bij alle nare berichten over kwakzalverij met zogenaamde geneeskrachtige planten mag er wel eens een opwekkend berichtje bij over echte geneeskrachtige planten.
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 17 jun 2005

De Chelsea Flower Show is een van de bekendste tentoonstellingen van bloemen en planten in Engeland. En geloof het of niet, de Royal College of Pathologists was een der deelnemers en won nog een prijs ook. Het British Medical Journal meldde dat de planten die het College toonde echte geneeskrachtige planten waren, of liever gezegd planten die gebruikt worden om medicijnen van te maken.

De planten die tentoongesteld werden waren:

vingerhoedskruid voor digoxine voor hartklachten;

roze maagdepalm voor vincristine bij kinderleukemie;

tea tree voor een antiseptische olie bij verschillende klachten;

taxus voor paclitaxel bij eierstokkanker;

wilg voor aspirine als bloedverdunner;

Chinese alsem voor artemisinine tegen malaria.

 

Hopelijk helpen de pathologen zo het idee bestrijden dat de reguliere geneeskunde geen aandacht schenkt aan plantaardige bronnen van geneesmiddelen. Zowel paclitaxel, als vincristine en artemisine zijn tamelijk nieuwe geneesmiddelen uit de laatste 25 jaar. Artemisinine is heel erg nieuw, maar dreigt niettemin al schaars te worden. Er wordt op de zwarte, maar ook op de schijnbaar toch reguliere, markt veel mee geknoeid. Dat heeft al heel wat mensenlevens gekost. (Nature, vol.434, 10 maart 2005, blz. 132 – 136).

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

Lees ook