UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 17 juni 2005

Geneeskrachtige planten op de Chelsea Flower Show

Bij alle nare berichten over kwakzalverij met zogenaamde geneeskrachtige planten mag er wel eens een opwekkend berichtje bij over echte geneeskrachtige planten.

De Chelsea Flower Show is een van de bekendste tentoonstellingen van bloemen en planten in Engeland. En geloof het of niet, de Royal College of Pathologists was een der deelnemers en won nog een prijs ook. Het British Medical Journal meldde dat de planten die het College toonde echte geneeskrachtige planten waren, of liever gezegd planten die gebruikt worden om medicijnen van te maken.

De planten die tentoongesteld werden waren:

vingerhoedskruid voor digoxine voor hartklachten;

roze maagdepalm voor vincristine bij kinderleukemie;

tea tree voor een antiseptische olie bij verschillende klachten;

taxus voor paclitaxel bij eierstokkanker;

wilg voor aspirine als bloedverdunner;

Chinese alsem voor artemisinine tegen malaria.

 

Hopelijk helpen de pathologen zo het idee bestrijden dat de reguliere geneeskunde geen aandacht schenkt aan plantaardige bronnen van geneesmiddelen. Zowel paclitaxel, als vincristine en artemisine zijn tamelijk nieuwe geneesmiddelen uit de laatste 25 jaar. Artemisinine is heel erg nieuw, maar dreigt niettemin al schaars te worden. Er wordt op de zwarte, maar ook op de schijnbaar toch reguliere, markt veel mee geknoeid. Dat heeft al heel wat mensenlevens gekost. (Nature, vol.434, 10 maart 2005, blz. 132 – 136).

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 22 maart 2009

Het CAM position paper staat vol aperte onwaarheden. De CAM’ers verlaten de geneeskundige inzichten, hun methoden zijn lang niet altijd veilig en het voornaamste: ze werken niet.

behandelwijzen - 07 september 2008

Een nieuwe analyse zegt weer dat er onvoldoende bewijs is voor de stelling dat Iscador werkt tegen kanker. Het is een typisch antroposofisch middel, gebaseerd op magisch denken. De producent is het niet eens met deze conclusie.