UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 28 december 2013

Flesje Berry Blaster gevuld met gebakken lucht

Daar was hij weer, de vitaminebom Berry Blaster van het Amsterdamse supplementenbedrijf Amiset, in de vorm van een full colour advertentie eind november op de achterkant van De Volkskrant.

Flesje Berry Blaster gevuld met gebakken lucht

Steevast een maand voor de feestdagen, als bijna iedereen (te) veel eet en drinkt, koopt Amiset-baas David Gorbach dure advertentieruimte in voor zijn flesje met paars-rode extractensap, in de hoop dat mensen weer gaan geloven in detoxen en afvallen en in onbewezen claims die Gorbach aan zijn bij voorkeur ochtendsapje hangt.

Rie Prins, actief lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, heeft sinds 2006 enkele malen een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC) omdat Gorbach onbewezen claims gebruikte voor zijn bessensapje dat de lever schoon zou spoelen, beter zou laten werken en vet zou afbreken. De RCC gaf Prins de meeste keren gelijk en verbood Amiset zijn foute aanprijzende teksten nog langer te gebruiken. Begin april 2012 kreeg het bedrijf een Red Alert aan zijn broek, de strengste straf van de RCC.

Gorbach lijkt zich nu teruggetrokken te hebben in voorzichtigheid, althans in krantenadvertenties. In de Volkskrant-advertentie voor zijn flesje Berry Blaster gebruikt hij dit jaar drie nietszeggende claimzinnen:`Helpt afvalstoffen verwijderen, verhoogt de vetverbranding, geeft energie bij vermoeidheid.´

Het zijn de enige claimteksten die de Europese voedingsautoriteit EFSA in 2012 heeft toegelaten voor producten met, gerekend op dagbasis, meer dan 82,5 milligram choline. In Berry Blaster van Amiset zit, in een dagelijks ochtendbekertje, honderd milligram choline, een riekende B-vitamine uit de chemische fabriek en die aan het kruidenextract wordt toegevoegd. In het drankje van Gorbach zitten echter veel meer spullen, zoals gemalen mariadistel, geperste bosbessen of zwarte bessen, een extract van groene thee en paardenbloem, spullen waarop hij tot voor kort trots was en waarvoor hij nu geen reclame meer maakt. Het zijn kruidenextracten waaraan hij tot voor kort claims als “lever spoelen” en “afvallen” toeschreef, zonder daarvoor een fatsoenlijke wetenschappelijke onderbouwing te overleggen en waar de RCC dus bezwaar tegenmaakte. Op zijn website vitamins.nl gaat Gorbach ongecontroleerder te keer met teksten waarnaar de RCC nog eens zou moeten kijken: “Steunt op dag 1 de reinigende werking van de lever, dagelijks reinigen helpt vet verminderen en afvalstoffen verwijderen, de positieve effecten zijn zichtbaar en voelbaar binnen 3 – 7 dagen.” Het zijn claims waar ze bij de RCC niet vrolijk van zullen worden. Misschien reden voor de raad en voor de nVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) eens een keer proactief op te treden.

En waarom zou je eigenlijk duur Berry Blaster willen drinken. Voor die choline-milligrammen hoef je het niet te doen, de lever maakt deze half-vitamine zelf aan. Iemand die gevarieerd eet, krijgt voldoende choline-bouwstoffen binnen, bevestigt MaagDarmLever(MDL)-arts Jeroen van Bergeijk van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. “Er is geen onderzoek bekend waaruit het nut blijkt van de inname van extra choline. Voor een goede celfunctie is choline noodzakelijk maar daarvoor volstaat een normaal dieet.” Cholinebouwende stoffen zitten in een trits van voedingsmiddelen variërend van melk, eieren, pinda’s, vis, sojabonen en broccoli tot erwten, volkorenbrood, vlees en rijst.

Je moet moeite doen om niet voldoende binnen te krijgen, lijkt het zelfs. Het Voedingscentrum heeft daarom geen aanbevelingen: wanneer er gevarieerd wordt gegeten, zal het lichaam zelf voldoende choline kunnen aanmaken, stelt het centrum op basis van de wetenschappelijke literatuur.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 april 2022

Reclame Code Commissie: het alternatieve artsencollectief ACC mag niet langer beweren dat vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

artikelen - 08 november 2021

Alternatief therapeute Linda Reinhardt gebruikt de EMB-bloedtest. Een klacht bij het tuchtcollege tegen deze kwakzalverij was tevergeefs.

artikelen - 05 maart 2021

Homeopathievereniging KVHN mag niet meer claimen dat homeopathie bewezen werkt, oordeelt de Reclame Code Commissie.