A.Vogel en VSM op de vingers getikt

De Reclame Code Commissie tikt producenten van alternatieve middelen op de vingers
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 27 okt 2007 | Laatste Wijziging: 16 feb 2016

De bekende maker van tal van alternatieve middeltjes A. Vogel is door de Reclame Code Commissie (RCC) op de vingers getikt. De reclame die ze maken voor hun product Alchemilla + Glucosamine vindt de RCC in strijd met de Nederlandse Reclame Code en de RCC beveelt A.Vogel dan ook aan niet meer op de dergelijke wijze reclame te maken.

Sinds november 2006 was er regelmatig een reclame voor A.Vogel product Alchemilla + Glucosamine op de landelijke televisie te zien. Dit geweldige product uit de tuinen van A. Vogel (Alchemilla mollis is vrouwenmantel of leeuwenklauw) kunt u gebruiken ‘voor smering van de gewrichten, voor opbouw van kraakbeen, voor soepele gewrichten en behoud van veerkracht’. Dat de werkzaamheid totaal niet is aangetoond, zetten ze er gemakshalve niet bij. Er is namelijk helemaal geen onderzoek gedaan naar alchemilla bij gewrichtsklachten. Verder zijn er wel veel onderzoeken gedaan naar glucosamine, maar daaruit blijkt dat het zelfs niet werkt op de hoeveelheid pijn die mensen met artrose hebben, laat staan dat het je gewrichten smeert en je kraakbeen opbouwt!

De RCC acht de reclame in strijd met de Nederlandse Reclame Code en adviseert A.Vogel dan ook niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. A. Vogel ging tegen dit besluit in beroep, maar ook het College van Beroep heeft besloten dat A.Vogel onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het middel Alchemilla + Glucosamine kraakbeen opbouwt of gewrichten smeert (RCC dossier 1456/06.0549).

De RCC heeft recent ook besloten dat een reclame van de firma VSM voor de zeer beroemde gewrichtsgelei Spiroflor misleidend is. Ook dit product zou helpen bij 'de opbouw van kraakbeen'.

Op de websites van beide firma's staan tot op heden nog steeds soortgelijke dubieuze claims over de bovengenoemde producten.


Referenties
1. Towheed et al. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Apr 18;(2):CD002946
2. Clegg et al. Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis.
N Engl J Med. 2006 Feb 23;354(8):795-808

Noot
Voor meer informatie over de nutteloosheid van glucosamine zie:  Glucosamine en de Kringapotheek

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Lees ook