UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Wiliam T. Jarvis, Ph.D. | Geplaatst: 23 februari 2002

Kattenklauw niet werkzaam tegen kanker

Una de gato, (in het Engels: cat’s claw; in het Nederlands: kattenklauw) kan betrekking hebben op twee planten waarvan de Latijnse namen luiden Uncaria tomentosa en Uncaria guanensis. Het vindt toepassing in de kwakzalverij als een “wondermiddel-kruid uit de Peruviaanse regenwouden” en speelt aldus in op de fascinatie met de exploraties van regenwouden. Uit verslaglegging […]

Una de gato, (in het Engels: cat’s claw; in het Nederlands: kattenklauw) kan betrekking hebben op twee planten waarvan de Latijnse namen luiden Uncaria tomentosa en Uncaria guanensis. Het vindt toepassing in de kwakzalverij als een “wondermiddel-kruid uit de Peruviaanse regenwouden” en speelt aldus in op de fascinatie met de exploraties van regenwouden. Uit verslaglegging in de alternatieve literatuur komt de bewering dat de plant door Peruvianen wordt toegepast bij de behandeling van kanker en dit wordt dan opgesmukt met pseudo-wetenschappelijke gegevens.

In een verslag in het Journal of Natural Products (1991; 54: 453-9) wordt gemeld dat wetenschappers zes nieuwe glycosiden van quinovisch zuur hebben geïsoleerd uit monsters van de kattenklauw. Orale toediening remde de oedeemvorming (zwelling), maar vertoonde geen significante ontstekingsremmende werking bij experimenteel opgewekt oedeem in poten van ratten.

Wegens de overgeleverde verhalen over het gebruik van kattenklauw als volksmiddel tegen kanker, heeft het National Cancer Institute monsters van de plant laten onderzoeken. In 1995 werd door een official van de afdeling Natural Products het NCI aan William T. Jarvis meegedeeld dat kattenklauw was gescreend op werkzaamheid tegen kanker en AIDS, maar dat onvoldoende activiteit kon worden vastgesteld om verder onderzoek te rechtvaardigen. [faxbericht van de Investigational Drugs Branch 11/08/95].

Toegevoegde bronvermeldingen:

  • Cat’s Claw. Lawrence Review of Natural Products, April 1966.
  • Cerri. New quinovic acid glycosides from Uncaria tomentosa. J. Natural Products 1988; 51: 257.
  • Duke J. The Herb Report: Una De Gato. The American Herb Association 1994; 10.
  • Uncaria tomentosa. Amazonian Ethnobiological Dictionary p.172.
  • Tyler V. The Honest Herbal, Haworth, 1993.

Dit artikel werd ingediend op 1 december 2000.
Vertaling en bewerking: Dirk J.J. ter Haar

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Wiliam T. Jarvis, Ph.D.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.