Door: Wiliam T. Jarvis, Ph.D. | Geplaatst: 23 februari 2002

Kattenklauw niet werkzaam tegen kanker

Una de gato, (in het Engels: cat’s claw; in het Nederlands: kattenklauw) kan betrekking hebben op twee planten waarvan de Latijnse namen luiden Uncaria tomentosa en Uncaria guanensis. Het vindt toepassing in de kwakzalverij als een “wondermiddel-kruid uit de Peruviaanse regenwouden” en speelt aldus in op de fascinatie met de exploraties van regenwouden. Uit verslaglegging […]

Una de gato, (in het Engels: cat’s claw; in het Nederlands: kattenklauw) kan betrekking hebben op twee planten waarvan de Latijnse namen luiden Uncaria tomentosa en Uncaria guanensis. Het vindt toepassing in de kwakzalverij als een “wondermiddel-kruid uit de Peruviaanse regenwouden” en speelt aldus in op de fascinatie met de exploraties van regenwouden. Uit verslaglegging in de alternatieve literatuur komt de bewering dat de plant door Peruvianen wordt toegepast bij de behandeling van kanker en dit wordt dan opgesmukt met pseudo-wetenschappelijke gegevens.

In een verslag in het Journal of Natural Products (1991; 54: 453-9) wordt gemeld dat wetenschappers zes nieuwe glycosiden van quinovisch zuur hebben geïsoleerd uit monsters van de kattenklauw. Orale toediening remde de oedeemvorming (zwelling), maar vertoonde geen significante ontstekingsremmende werking bij experimenteel opgewekt oedeem in poten van ratten.

Wegens de overgeleverde verhalen over het gebruik van kattenklauw als volksmiddel tegen kanker, heeft het National Cancer Institute monsters van de plant laten onderzoeken. In 1995 werd door een official van de afdeling Natural Products het NCI aan William T. Jarvis meegedeeld dat kattenklauw was gescreend op werkzaamheid tegen kanker en AIDS, maar dat onvoldoende activiteit kon worden vastgesteld om verder onderzoek te rechtvaardigen. [faxbericht van de Investigational Drugs Branch 11/08/95].

Toegevoegde bronvermeldingen:

  • Cat’s Claw. Lawrence Review of Natural Products, April 1966.
  • Cerri. New quinovic acid glycosides from Uncaria tomentosa. J. Natural Products 1988; 51: 257.
  • Duke J. The Herb Report: Una De Gato. The American Herb Association 1994; 10.
  • Uncaria tomentosa. Amazonian Ethnobiological Dictionary p.172.
  • Tyler V. The Honest Herbal, Haworth, 1993.

Dit artikel werd ingediend op 1 december 2000.
Vertaling en bewerking: Dirk J.J. ter Haar

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Wiliam T. Jarvis, Ph.D.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.

artikelen - 26 oktober 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Waarom Duitsers zo van homeopathie houden / Aromatherapie-spray besmet Amerikanen met tropische ziekte.