UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 09 februari 2010

De Cytotron, gevaarlijke en peperdure kankerkwakzalverij

Ongeveer één op de vijf patiënten met kanker maakt naast de reguliere behandeling gebruik van een alternatieve therapie, zoals antikankerdiëten, hoge doses vitamines en voedingssupplementen.

De Cytotron, gevaarlijke en peperdure kankerkwakzalverij

Patiënten kunnen weten dat deze behandelingen niet werken als ze de folders of de website van het KWF Kankerbestrijding lezen. Dat ze het toch doen, heeft vooral te maken met de behoefte om greep op de situatie te krijgen. Alleen al op Nederlandse sites zijn tientallen alternatieve middelen te vinden, van magneettherapie tot therapieën gebaseerd op duivenvoer, van haaienkraakbeen tot behandelingen met koffieklysma’s.

Ik dacht dat ik alles al zo’n beetje gezien had, maar toch was ik nog verrast toen er onlangs paginagrote advertenties van de firma Quress verschenen die hoog opgaven van hun wonderapparaat, de Cytotron. Met dit apparaat kun je niet alleen kanker behandelen maar ook artrose, migraine, diabetes en epilepsie.

In de Cytotron gaat men met radiogolven en een magnetisch veld het zieke weefsel te lijf. Het ding zou ervoor zorgen dat er een ordening in celstructuren in de betrokken weefsels optreedt. Ik heb geen idee hoe dat dan werkt, maar dat hebben de mensen achter de Cytotron ook niet. En dat is precies wat er mis is. Er is geen enkel geloofwaardig onderzoek gedaan met dit kermisapparaat. Een volledige behandeling van 28 zittingen met de Cytotron kost bijna €15.000.- en helemaal onverantwoordelijk is het dat patiënten vaak het advies krijgen om met hun medicatie te stoppen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn al tientallen patiënten slachtoffer geworden van de praktijken van de firma Quress.

Het is overigens niet voor niets dat de firma Quress juist in Nederland begonnen is. Nederland is, mede door het falende toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), het kwakzalversparadijs van Europa. Gelukkig is vanuit het Nederlands Kanker Instituut een sterk afwijzend artikel in een artsentijdschrift gepubliceerd. Quress heeft door alle negatieve publiciteit besloten de behandelingen in Nederland stop te zetten. In een persbericht verdedigt zij zich door te stellen dat het apparaat gecertificeerd is en dat de veiligheid en effectiviteit bewezen is door een gerenommeerd bedrijf. Het desbetreffende bedrijf, Underwriter Laboratories, heeft met nadruk aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij verklaard dat ze de medische werking nooit controleren en niet eens weten hoe ze dat zouden moeten doen. Het enige dat dit bedrijf onderzoekt is of het apparaat veilig is en men niet per ongeluk geëlektrocuteerd wordt.

Patiënten die ondanks alles toch behandeld willen worden, verwijst Quress nu naar het moederinstituut in Bangalore in India. Ze hoeven daar overigens niet voor de behandeling te betalen. Het is duidelijk dat IGZ zo snel mogelijk moet ingrijpen om te voorkomen dat ernstig zieke mensen een vermoeiende en vooral zinloze reis naar India ondernemen. Door alle negatieve publiciteit zijn de inkomsten van Quress sterk teruggelopen. Zij doet daarom versneld een aandelenemissie om onderzoeken te financieren. Een ding is zeker, dat is weggegooid geld.

Dit artikel verscheen op 9 februari 2010 in De Telegraaf op de pagina ‘Gezond en Wel’.

Voor een overzicht van andere bijdragen op ‘Gezond en Wel’ zie elders op deze site.

Andere bijdragen over Cytotron/Quress:

De bijdrage ‘CYTOTRON’ in de Rubriek Rare Apparaten van Skepp, die er eerder bij was dan wie dan ook.

De Cytotron van Quress: kwakzalverij in optima forma (deze website, met persbericht van Quress in het naschrift)

Het MC-artikel van Jelle Teertstra en Sara Muller in Medisch Contact: De cytotron, peperduur en gevaarlijk.

De onwaarheden van Quress over de Cytotron (met Kamervragen, en brief van Thom de Graaf en familie)

De Steunstichting van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (met volledig overzicht van de hele wirwar van BV’s van en om Quress)

Brief van Jongbloed en Ververs naar aanleiding van artikel in MC.

Antwoorden op Kamervragen van Henk van Gerven vindt men hier.

 

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 18 juli 2022

De vereniging vindt dat verpleegkundige Cor Kok in zijn Woerdense centrum handelingen verricht zonder daarvoor bevoegd te zijn.