Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 09 februari 2003

Volop ongeregistreerde homeopathica te koop in Nederland

De Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde op 4 februari 2003 een rapport over de perfide wijze waarop de aanbieders van homeopathica, die vanaf 1 januari 2002 slechts verkocht mogen worden mits geregistreerd, de wetgeving omzeilen.

Zo blijken de fabrikanten ongeregistreerde middelen uit de handel te nemen en vervolgens onder dezelfde naam aan te bieden zonder het nog homeopathisch te noemen. Daarmee valt het onder de soepele Warenwet. Soms zitten de producten nog in de oude verpakkingen, die dan zijn overgeplakt met stickers. Een klein aantal fabrikanten laat zijn producten afleveren door buitenlandse apotheken. De vierde truc is het door de fabrikanten onderbrengen van hun assortiment bij apotheken, die het middel als eigen bereiding wel mogen afleveren. Volgens de IGZ maakten veel apothekers bij deze bereiding veel fouten(!).Ook constateerde de IGZ dat drogisten en apotheken nog veel ongeregistreerde middelen op de schappen hadden: deze moeten daaruit worden verwijderd. Rond de antroposofische middelen duren de problemen voort: deze middelen zijn nu officieel verboden, want ze vallen merendeels niet onder de homeopathica en dienen aan de gewone reguliere toelatingseisen te voldoen.
Het volledige ‘Kortschrift’ is te lezen via bijgaande download rechtsboven of op www.igz.nl.

 

Voor een overzicht van artikelen over de registratie van homeopathische middelen
zie: Homeopathie 4: registratie van homeopathische middelen

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.

artikelen - 26 oktober 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen / Duitse Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket.