UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Top twintig 20e eeuw: Plaats 17: Maas, H.P.J.A.

De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (±1928-heden; prakt. 1953-±1994) ‘Bij dubbelblind onderzoek van ratten werd de werking van wildemanskruid (pulsatilla D30) op de ovaria van ratten vastgesteld.’ HPJA Maas tijdens […]

De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.

(±1928-heden; prakt. 1953-±1994)

‘Bij dubbelblind onderzoek van ratten werd de werking van wildemanskruid (pulsatilla D30) op de ovaria van ratten vastgesteld.’ HPJA Maas tijdens zijn ‘rede’ als nieuw privaat-docent homeopathie aan de VU (1983).

Op de zeventiende plaats is geëindigd de heer HPJA Maas, die tussen 1983 en 1993 als privaat-docent homeopathie verbonden was aan de VU. Behaalde het artsexamen in 1953 en werd huisarts. In 1983 benoemd tot ‘privaat-docent homeopathie’ aan de medische faculteit van de VU te Amsterdam. Hij bleek een middelmatig docent en werd in 1989 door Ariëns betrapt op frauduleuze uitspraken in het boek Integrale Geneeskunde over wetenschappelijk onderzoek met ratjes, die homeopathisch werden behandeld. Anders dan hij beweerde (overigens ook al in 1983) kon absoluut geen werking van pulsatilla bij ratjes worden aangetoond. Homeopathie viel volgens Maas onder ‘regulatietherapieën’, samen met de acupunctuur, paranormale en antroposofische geneeswijzen.

Toen in het Actieblad tegen de Kwakzalverij van september 1995 een felle aanval op Maas verscheen, nadat hem een koninklijke onderscheiding was toegekend, die hij brutaalweg had geaccepteerd (officier in de orde van Oranje-Nassau, wegens zijn verdiensten voor de homeopathie), werd niet alleen melding gemaakt van de fraude, tevens werd casuïstiek gepubliceerd, waaruit bleek dat Maas een slecht medicus was, die zijn patiënten – overigens in overeenstemming met de grondgedachte der homeopathie – nauwelijks nakeek.

Maas leeft thans teruggetrokken in zijn woonplaats Utrecht en het privaat-docentschap homeopathie aan de VU is op sterven na dood, omdat de belangstelling van studenten tot het nulpunt daalde toen de VU in 1998 besloot voor het tentamen homeopathie geen studiepunten meer toe te kennen. De goede naam van de VU, enige tijd behoorlijk in diskrediet gebracht door officier in de orde van Oranje-Nassau Maas, is weer gered.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 12 juli 2001

Inhoudsopgave