Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 20 november 2001

Homeopaten in nood

Door de rechterlijke uitspraak in het kort geding dat de gezamenlijke fabrikanten van homeopathische middelen hebben aangespannen tegen de staat is de minister niet verplicht om, zoals de homeopaten hadden geëist, de termijn waarbinnen homeopathische middelen moeten zijn geregistreerd te verlengen. Een aantal jaren geleden is er een Europese richtlijn uitgevaardigd die registratie van homeopatica […]

Door de rechterlijke uitspraak in het kort geding dat de gezamenlijke fabrikanten van homeopathische middelen hebben aangespannen tegen de staat is de minister niet verplicht om, zoals de homeopaten hadden geëist, de termijn waarbinnen homeopathische middelen moeten zijn geregistreerd te verlengen. Een aantal jaren geleden is er een Europese richtlijn uitgevaardigd die registratie van homeopatica verplicht stelt. Anders zouden ze niet langer als geneesmiddel mogen worden verkocht. De producenten waren blij. Want, in tegenstelling tot de handelaren in echte medicijnen, hoefden ze niet aan te tonen dat hun middelen werkzaam zijn (wat uiteraard ook onmogelijk is bij onwerkzame middelen), maar alleen dat ze veilig zijn. Dan zouden ze de begeerde status van ‘geregistreerd geneesmiddel’ krijgen, met alle voordelen voor de omzet van dien. Maar deze geringe eis was voor de ‘gebakken lucht-verkopers’ nog te zwaar. Hoewel ze al bijna tien jaar op de hoogte zijn van de maatregel, hebben ze geen kans gezien om op tijd alle dossiers bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in te dienen. Kennelijk weten ze zelf niet wat er in hun flesjes zit. Het gevolg is dat de overheid per 1 januari 2002 het grootste deel van de duizenden middelen uit de schappen kan laten halen. Een unieke kans voor de minister om eindelijk een (helaas waarschijnlijk slechts tijdelijk) eind te maken aan het voor de volksgezondheid zo schadelijke massale aanbod van pseudo-geneesmiddelen.

Al eerder dit jaar heeft minister Borst het verstandige besluit genomen om eindelijk te stoppen met het geven van subsidie voor zinloos effectonderzoek naar homeopathische behandelingen. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er grote sommen gemeenschapsgeld gepompt in dergelijk onderzoek met als enig resultaat, dat van homeopathie geen werking is aangetoond die uitgaat boven het placebo-effect. Het werd hoog tijd om er nu eens mee op te houden. Als homeopaten willen blijven proberen om aan te tonen dat hun absurde hypotheses geldig zijn, zullen ze naar andere financiële bronnen dan belastinggeld moeten uitkijken.

 

Voor een overzicht van artikelen over de registratie van homeopathische middelen
zie: Homeopathie 4: registratie van homeopathische middelen

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen