UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 18 maart 2012

Gelovige homeopaten vallen in Zwitsers mes

De opwinding onder homeopathie-adepten is groot. ‘Langverwacht rapport: homeopathie is veilig en effectief’, kopt de New Age-website Niburu begin maart.

Op deze website staan normaliter stukjes over wereldwijde contacten met universele beschavingen, UFO-activiteit en meer van dit type bewustzijnszaken. Ook de website HappyNews, van een stichting ter bevordering van positieve nieuwsvorming, kan zijn lol niet op: ‘Zwitserse overheid erkent in baanbrekend rapport de werking van homeopathie’. Het artikel vervolgt met prachtige en vrolijke zinnen als: ‘De Zwitserse overheid heeft een lange en erkende traditie van neutraliteit. Verslagen van deze overheid over omstreden onderwerpen mogen wellicht serieuzer bekeken worden. De vijf grootste farmaceutische bedrijven ter wereld hebben hun hoofdvestiging in Zwitserland. Je zou mogen verwachten dat dit land een voorkeur voor reguliere geneeskunde zou hebben. Die veronderstelling is niet juist’.

Ook de serieuzere tak in homeopathieland heeft begin maart het Zwitsers rapport ontdekt, maar is minder hijgerig: ‘Zwitserland is positief over homeopathie. Een opmerkelijk Zwitsers rapport’, schrijft de website van het homeopathie netwerk over ‘de meest omvattende evaluatie die ooit door een regering is uitgebracht’. Het netwerk claimt de grootste website te beheren op het gebied van de klassieke homeopathie. Een fotootje van homeopathiegrondlegger Samuel Hahnemann (1755 – 1843) prijkt op de voorpagina. Ook deze alternatieve website meldt hetzelfde.

We hebben de werkelijke feiten over het Zwitserse rapport uitgezocht. De Engelse versie is deze maand in boekvorm verschenen bij uitgeverij Springer Verlag. Homeopathy in Healthcare, luidt de titel. Het boek is geschreven door twee Duitse homeopathie-adepten van het Zentrum für Integrative Medizin der Universität Witten GmbH, in Witten/Herdecke: Gudrun Bornhöft en Peter Matthiessen. De bijna failliete privé-universiteit waarvoor ze werken, is gevestigd in Witten/Herdecke, in de buurt van Dortmund. Het is de universiteit waar acupuncturist Jan Keppel Hesselink uit Bosch en Duin van zegt dat hij er professor is.

Voor een werkelijke onderbouwing van de homeopathie is het daarom beter Zwitserland/Duitsland te verlaten en op weg te gaan naar Engeland. Daar, over de plas, heeft het onafhankelijke Committee Science and Technology van The House of Commons het voor de twijfelaars onder ons nog eens goed uitgezocht. De commissie heeft in 2009 enkele hoorzittingen gehouden en wetenschappers hebben de medische literatuur doorgevlooid. Het eindresultaat hiervan is een boekwerk van 275 pagina’s dat in februari 2010 het officiële licht heeft gezien.

De conclusie van deze exercitie is helder. Reviewonderzoeken en meta-analyses, die het Britse parlement heeft laten bekijken, geven aan dat homeopathische middelen niet beter werken dan placebo’s. De wetenschappelijke basis hierachter is simpel, schrijft de commissie: ‘Er kan geen wetenschappelijke verklaring zijn voor de homepathische bewering dat ultraverdunde oplossingen zouden werken’.

Het advies aan de Britse overheid luidt daarom: ‘Stop de financiering van de homeopathie, stop met homeopathische vergoedingen in het kader van de National Health Service (NHS)’.

Deze simpele conclusie bevestigt een eerdere voorspelling uit 2005 in een hoofdredactioneel commentaar in The Lancet, een al even Brits blad: ‘The end of homeopathy’.

Het werd overigens tijd, dat die Britten het licht zouden zien. Tot recent plaatsten vooraanstaande medische tijdschriften als The Lancet, Nature en de British Medical Journal (BMJ) incidenteel serieuze bijdragen over homeopathie. Ze geloofde er zelf niets van, ze speelden het met de bekende Britse humor. Ze lieten zich leiden door de zekerheid dat er veel publiciteit zou volgen. Hinderlijk was dit wel want homeopaten beriepen zich ad nauseam op die publicaties in echte medische tijdschriften.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?