Door: de Webredactie | Geplaatst: 04 december 2012

Duitse artsen pikken homeopatenonzin over aidsbestrijding niet

Ook in Duitsland, homeopathieland bij uitstek, proberen homeopathische artsen met vage en foute congressen studiepunten binnen te slepen.

Duitse artsen pikken homeopatenonzin over aidsbestrijding niet

De Duitse homeopatenschool Scola Asclepia in Potsdam heeft het half november erg bont gemaakt, blijkt uit een artikel op de website van Der Spiegel. De school sleepte een twintigtal accreditatiepunten binnen voor een symposium (PDF), waar de notoire kwakzalver Jeremy Sherr als hoofdspreker optrad.

Sherr probeert al jaren in Afrika met homeopathische middelen aids te bestrijden. Hij gelooft heilig in zijn aids-behandeling; bewijzen voor enige werking kan hij echter niet overleggen. Sherr heeft over zijn homeopathische aanpak van chronische ziekten zoals aids enkele lezingen gehouden in Berlijn. Pas na protesten vanuit de medische hoek trok de verantwoordelijke artsenvereniging in Berlijn de afgegeven accreditatiepunten voor het Sherr-congres in.

Jeremy Sherr, geboren in Zuid-Afrika en opgeroeid in Israël, heeft een homeopathieschool in het Britse Worcester. Hij heeft zich de meeste kritiek van kwakzalverbestrijders op de hals gehaald met zijn activiteiten in Afrika, met name in Tanzania en Kenia. Hij heeft daar klinieken waar aids-patiënten homeopathische medicijnen krijgen ter bestrijding van hun ziekte. Duizenden zouden er daar al zijn geholpen. Hepar Sulphur is één van de veel voorschreven middelen in die Afrikaanse klinieken. Hepar Sulphur, gemalen calciumsulfide (zwavelkalk) in homeopathische verdunning, is een van de belangrijke geneesspeeltjes van Sherrs verre leermeester, homeopathie-uitvinder Samuel Hanhnemann.

In een blog, onder het pseudoniem Orac, maakte de Amerikaanse kwakzalverbestrijder David Gorski bijna drie jaar geleden gehakt van de methoden van Sherr. Homeopathische middelen werken niet, omdat er na eindeloze verdunning niets meer aan eventuele werkzame stoffen in zit, is het basale betoog van Orac.

In Nederland is er ook soms gedoe rond accreditatiepunten. Zo werd een congres in oktober dit jaar in Utrecht over integratieve geneeskunde in eerste instantie gehonoreerd met zes accreditatiepunten. Na protest van de Vereniging tegen de Kwakzalverij zijn die punten weer ingetrokken maar later opnieuw toegekend. Voor huisartsen. De internistenvereniging NIV heeft eerder afgegeven accreditatiepunten blijvend ingetrokken.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.