RCC straft chiropractor Langweiler voor misleidende advertentie
De voorzitter van de Reclame Code Commissie (RCC) vindt dat chiropractor Adam Langweiler, die een praktijk heeft aan de Overtoom in Amsterdam, misleidende – en in de zin van de wet oneerlijke – teksten heeft gebruikt in een advertentie in Het Parool van begin februari 2012.
De voorzitter van de RCC reageert hiermee op een klacht van Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK).
In de advertentie claimt de chiropractor een aantal zaken die hij wetenschappelijk niet hard kan maken, zo oordeelt de voorzitter. Het gaat dan onder meer om beweringen als ‘hoe 85 % van de patiënten van hun gevoelloosheid, tintelingen en scherpe pijnklachten afkwamen’ en ‘patiënten meldden 85,5 % verbetering van de zenuwsymptomen na slechts negen chiropractische behandelingen.’
De voorzitter van de RCC vindt dat met dit soort teksten de consument na lezing van de advertentie er toe gebracht zou kunnen worden ‘een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet zou hebben genomen.’
De patiënten die Langweiler met zijn advertentie wil bereiken, lijden meestal aan perifere neuropathie, een aandoening, mogelijk een zenuwbeknelling, die met veel pijn gepaard kan gaan. In de advertentie meldt Langweiler van de Overtoom dat hij door gebruik te maken van ‘lichte technieken’ in staat is om de druk op de zenuw op te heffen. Daardoor herstelt volgens hem de zenuw en verdwijnen de klachten.
Langweiler slaat op zijn websites een erg hijgerige toon aan over een ‘chiropractische ruggenwervel decompressie therapie’ die hij gebruikt om rug- en nekklachten en uitstralingspijnen naar armen en benen te lijf te gaan. Hij pakt daarmee ook aandoeningen als hernia en ischias aan, is op de website te lezen. Langweiler gebruikt voor zijn behandelingen een computergestuurd tractiehoofd, het Triton-DTS-systeem. Daarmee kan de wervelkolom van de patiënt- aan de hand van ingestelde wensen – opgerekt worden volgens ‘geprogrammeerde patronen van tractie en ontspanning’. Tractie werd vroeger wel toegepast bij rugklachten maar is in de gewone fysiotherapie verlaten omdat het niet werkte. Langweiler meldt dat hij geslaagd is voor de cursus Kennedy Decompression Technique. Hij is nu gecertificeerd behandelaar. Langweiler laat zich – nota bene door zijn advocaat – onterecht en volgens de Nederlandse wet strafbaar, in brieven betitelen als dr. Langweiler, zonder te zijn gepromoveerd, zoals veel van zijn chiropractor-collega’s. Chiropractor Langweiler heeft verschillende pogingen gedaan om de behandelzitting van de Reclame Code Commissie (RCC) – in eerste instantie gepland voor 21 juni – te voorkomen. Zo spande hij half juni een kort geding aan tegen de Stichting Reclame Code. De rechter stelde Langweiler echter in het ongelijk. Ook heeft hij zijn advocaat Job van Broekhuijze in Ridderkerk, die vaak door chiropractors in Nederland wordt ingeschakeld, twee dagen voor de geplande RCC-zitting alle stukken, die al namens hem waren ingebracht, laten terug trekken, in een poging de zaak te traineren. De zitting ging hierdoor niet door. De voorzitter van de RCC heeft, vanwege de ernst van de zaak, vervolgens besloten van zijn bevoegdheid gebruik te maken om zelf te oordelen. Zijn vernietigende beslissing – misleidende advertentie – is aan de heer Langweiler opgestuurd.
De RCC-uitspraak heeft bij Langweiler en zijn advocaat niet tot enige zelfreflectie geleid. Langweiler heeft half juni bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag een klacht ingediend tegen Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, vanwege het indienen van een klacht bij de RCC – speciaal door de overheid ingericht voor het ontvangen van klachten – over misleiding in een advertentie. Ook stuurde hij haar een aansprakelijkstelling voor ‘door zijn cliënt geleden schade’, die hij voorlopig begroot op 8500 euro. ‘Een nadere specificatie volgt t.z.t.’, belooft advocaat Broekhuijze in zijn aangetekend verstuurde schadeclaim.
Naschrift 26 maart 2013
Bij vonnis van 5 maart 2013 heeft de kantonrechter te Amsterdam in een procedure tussen Langweiler en de Stichting Reclame Code (SRC), de organisatie achter de Reclame Code Commissie (RCC), de SRC gelast het ertoe te leiden dat een klacht van Catherine de Jong tegen Langweiler alsnog door de RCC (in plaats van door de voorzitter van de RCC) zal worden behandeld. Tegen het vonnis staat nog hoger beroep open. Catherine de Jong was niet bij de procedure bij de kantonrechter betrokken.
Gerelateerde artikelen
‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag
artikelen - 26 augustus 2024Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag / Amerikaanse chiropractor geeft verzekeringsfraude toe.
Lees meerTrachitol past reclame aan na klacht bij Reclame Code Commissie
artikelen - 27 mei 2024Tijdens en na coronatijd was een spotje op tv te zien van Trachitol met de tekst: “Trachitol doodt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken”. Dit mag niet meer, de Reclame Code Commissie (RCC) honoreerde een klacht hierover.
Lees meerChiropractoren kunnen onbekommerd nekken blijven kraken
tijdschrift - 23 augustus 2023Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]
Lees meer