UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: W.M. Veenema | Geplaatst: 27 februari 2006

Choleodoron: Bitter in de mond maakt het hart gezond?

Een Haarlemse antroposofische huisarts beveelt Choleodoron van Weleda aan als cholestrolverlager, terwijl hij de statines maar niets vindt.

Cholesterolverlagers staan op dit moment bovenaan de lijst van “middelen die je beter door het drinkwater kunt mengen”. Vroeger hebben we dat gezegd van o.a. fluor en valium en dat is ook weer overgewaaid en omdat ik veel farmaceutische overredingskracht achter de huidige hype van de cholesterolverlagers vermoed , denk ik dat dit ook zal gelden voor de cholesterolverlagers.

Deze afwachtende houding is niet besteed aan de antroposofisch huisarts van het Therapeuticum Aurum in Zoetermeer die in de Nieuwsbrief van januari 2006 uit dit antroposofisch centrum ten strijde trekt onder de kop: “Hoedt U voor cholesterolverlagers”. Hij stelt vast dat de consumptie tot doel heeft om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen en denkt blijkbaar dat je dit soort angsthazerij maar op één manier kunt bestrijden, namelijk door nog méér angst te wekken.

“Wist U echter dat er aanwijzingen zijn dat langdurig gebruik van statines daarentegen de kans op kanker kan vergroten, zo ook de kans op chronisch hartfalen en geheugenverlies in de hand werkt?”


Nou wist ik dat inderdaad niet. Mogelijk weten alleen antroposofen dat, maar het is geen kleinigheid en je krijgt er dus een hartkwaal door in plaats van dat je die voorkomt. Het is natuurlijk wel vaag allemaal.

“Bovendien treden bij veel mensen die langdurig statines gebruiken chronische klachten als vermoeidheid , spierpijn, gewrichtsklachten en later kortademigheid op”.


Bij welk percentage van de slikkers staat er weer niet bij, het zijn er in ieder geval “veel”. (Bovendien wordt de waarschuwing voor een (zeldzame) bijwerking door de lezer toch vaak als een fifty/fifty kans geïnterpreteerd; dat weet deze antroposoof maar al te goed.) Ik twijfel nu ernstig of ik wel door moet gaan met slikken. Van mijn hoge cholesterol heb ik nooit last gehad en die ziektes wil ik niet. De antroposoof raadt wel “overleg met mijn huisarts” aan, maar die zal ik zeggen dat me de schellen van de ogen zijn gevallen en dat als bron van al deze narigheid het “magazine van het Algemeen Dagblad” wordt vermeld. Is dat een beetje betrouwbare bron over cholesterol ?

In de tweede helft van zijn artikel verwacht ik antroposofische wijsheid als dieetadviezen, niet roken en meer bewegen, kortom gezond leven. Maar niks daarvan. Opeens is daar het antroposofische geneesmiddel Choleodoron van Weleda, de huisleverancier van het Therapeuticum. Het is een aftreksel van stinkende gouwe en curcuma (koenjit). Voor een goed cholesterol moet je dat slikken. Binnen een week een fraai resultaat. Een flesje kost € 14,45 in vrije verkoop en anders maar veel kerrie-gerechten eten want daar zit heel wat curcuma in en dat werkt. Dat moet Herre Kingma horen, want die wil zelfs dat we reguliere cholesterolverlagers zelf maar gaan betalen. Met kip-kerrie kan het dus ook.

De laatste zin is weer kostelijk antroposofisch: “Mij zijn behalve de iets bittere smaak geen andere bijwerkingen bekend.”  Ik zit zelf ook met een rare bijsmaak na dit artikel.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

W.M. Veenema

gepensioneerd huisarts

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

tijdschrift - 23 augustus 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?

tijdschrift - 14 augustus 2021

Over Désanne van Brederode die in #nietmijnantroposofie opvoert dat corona antroposofen in extreemrechtse armen drijft.