UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 11 november 2002

Antroposofische geneeskunst in nood

Van oudsher hebben fabrikanten en importeurs van homeopathische en antroposofische middelen zich mogen verheugen in een voorkeursbehandeling door de Nederlandse overheid.

Hoewel men nooit enige genezende werking ervan kon aantonen, werd altijd getolereerd dat deze preparaten als geneesmiddel werden aangeprezen en lange tijd werden ze zelfs vergoed door het ziekenfonds, toen andere drogisterijartikelen allang uit het verstrekkingenpakket waren verwijderd. Sinds enige jaren is men echter onder invloed van Europese regelgeving wat strenger. Homeopathische middelen moeten tegenwoordig zelfs geregistreerd zijn voor ze mogen worden verkocht. Weliswaar hoeft nog steeds niet te worden aangetoond dat de middelen werken, maar de fabrikanten en importeurs moeten tenminste aan de registratiecommissie meedelen wat er in hun potjes zit voor ze geregistreerd kunnen worden (dit blijkt voor velen nog moeite genoeg te kosten met als verheugend gevolg dat van de vele duizenden middeltjes inmiddels een klein aantal uit de winkels is verdwenen).

Antroposofische middelen worden in de antroposofische praktijk op esoterische gronden voorgeschreven en vaak op dezelfde magische wijze bereid als homeopathica en kunnen dus ook geregistreerd worden. Maar een paar honderd die op andere wijze gemaakt worden, dreigen nu verboden te worden omdat ze niet voldoen aan de eisen van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (wat ze overigens nooit gedaan hebben). Volgens VWS moeten deze middelen nu de normale registratieprocedure doorlopen – dus ook effect aantonen – of ze mogen niet meer als geneesmiddel worden verkocht. Ze krijgen dan dezelfde status als orthomoleculaire middelen en komen onder de warenwet te vallen.

De Federatie van Antroposofische Gezondheidszorg (FAG, een club van artsen, patiënten en fabrikanten) voelt voor geen van beide en is zwaar aan het lobbyen bij de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid om ook deze middelen volgens dezelfde procedure als voor de homeopathica te mogen laten registreren. Argument: warenwetmiddelen worden niet als medicijn vergoed en werkzaamheid aantonen is onmogelijk omdat het te duur is en bovendien normaal wetenschappelijk geneesmiddelonderzoek niet geschikt is voor antroposofische middelen (een klassiek en allang achterhaald kwakzalversargument). Als de heren hun zin niet krijgen overwegen ze een bodemprocedure tegen de staat.

(bron: Medisch Contact, 08-11-2002).

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

tijdschrift - 23 augustus 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?

tijdschrift - 14 augustus 2021

Over Désanne van Brederode die in #nietmijnantroposofie opvoert dat corona antroposofen in extreemrechtse armen drijft.