Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 juli 2013

Antroposofen vervuilen in Heemskerk ook straatbeeld

In het Noord-Hollandse Heemskerk, in de buurt van Zaanstad, mogen huiseigenaren in de wijk Waterakkers hun voordeurtje en raamkozijnen niet in de kleur verven die ze zelf mooi vinden.

Antroposofen vervuilen in Heemskerk ook straatbeeld

In de wijk Waterakkers zijn alleen de kleuren dieprood, blauw, lichtblauw en zachtgeel toegestaan, en dan ook nog alleen in een vastgestelde tint, conform de leer van de al bijna honderd jaar geleden overleden vaagheidsgoeroe Rudolf Steiner. Een kleine honderd huiseigenaren in de wijk zijn de afgelopen jaren in opstand gekomen en hebben hun deuren in strak witte, grijze, kobaltblauwe of korengele lak gezet. De gemeenteraad, die het heeft over `foute’ kleuren, is not amused en heeft de kleurenpolitie langs gestuurd met een dreigement van dwangsommen als de deuren niet op korte termijn terug worden geverfd in de originele antroposofische kleurstelling, eens gedicteerd door architect Max van Huut. Of het uiteindelijk die bizarre kant op gaat, is de vraag zolang kleuren worden gebruikt die niet misstaan volgens een inmiddels geliberaliseerde welstandswetgeving: juristen betwijfelen of de gemeente uiteindelijk voor de rechter haar gelijk zal kunnen halen, ook al staat die antroposofische kleurstelling in de koopaktes van de woningen. Het eerste basisplan voor de wijk, met nu zo’n duizend huizen, dateert van 1995.

De bekende – en breed gewaardeerde – architect Max van Huut, die de wijk heeft opgezet, hangt de antroposofische leer aan. Hij bouwt `organisch’ en heeft zijn gedachtengoed, samen met zijn collega Ton Alberts, in talloze gebouwen vormgegeven. Bij zijn kleurkeuze in de wijk Waterakkers heeft hij zich, niet gehinderd door flexibiliteit en individualiteit, laten inspireren door water, vuur en zand.

De Antroposofische Vereniging in Nederland in Zeist omschrijft de inspiratie achter zijn eenkennige kleurenspel zo: `Antroposofie is een weg tot zelfkennis en kennis van de wereld. Ze helpt u om midden in de wereld te staan en praktisch vorm te geven aan een spirituele levenshouding.’

En zie, vanwege dit vage geklets, mogen in Heemskerk huiseigenaren hun eigen deur niet meer verven in een kleur die zij mooi vinden, worden kinderen niet ingeënt tegen risicovolle en besmettelijke infectieziektes zoals bof en mazelen en worden dure homeopathische medicijnen gebruikt waar aantoonbaar niets in zit.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

tijdschrift - 23 augustus 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?

tijdschrift - 14 augustus 2021

Over Désanne van Brederode die in #nietmijnantroposofie opvoert dat corona antroposofen in extreemrechtse armen drijft.