UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 09 december 2011

Nemen anesthesiologen afstand van acupunctuur?

Acupunctuur is geen onderdeel van het anesthesiologisch vakgebied, een discussie hierover hoeft dan ook niet binnen de vereniging te worden gevoerd, vindt de sectie pijngeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).

‘De sectie ziet geen noodzaak een openbaar verenigingsstandpunt te formuleren’.

We hebben er niets mee te maken, waarom zouden we er dan over praten, laat staan dat we er ook nog iets over moeten vinden, is de kort-door-de-bocht vertaalslag van het ‘officiële’ NVA-standpunt over acupunctuur zoals dat verwoord wordt in het recente nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Anesthesiologie (NTvA).

Het standpunt is in de vorm van een kadertje toegevoegd aan de ingezonden brief van anesthesioloog Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). In haar brief onderbouwt De Jong dat acupunctuur niet werkt: ‘Het is een ineffectieve behandelmethode voor alle kwalen waarvoor dat degelijk is onderzocht. Er bestaat twijfel bij slechts twee indicaties: gewrichtspijn en misselijkheid na operatie. Op de studies waaruit dit zou blijken, is echter methodologisch veel aan te merken’.

En: ‘Er is wetenschappelijk aangetoond dat het niet uitmaakt of je in of naast een acupunctuurpunt prikt. Bovendien, tandenstokers doen dit net zo goed als de vereiste naalden’, schrijft De Jong. ‘Alleen het placebo-effect kan de effectiviteit van een acupunctuurbehandeling verklaren’.

Het wordt tijd dat de Vereniging voor Anesthesiologie helder afstand neemt van het gebruik van acupunctuur bij pijnbestrijding, in navolging van de artsenorganisatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst). De KNMG vindt dat artsen hun patiënt moeten vertellen over medisch zinloze behandelwijzen en dat de patiënt adequaat moet worden geïnformeerd over een placebobehandeling. Een arts die dit niet doet, handelt in strijd met de medische ethiek, oordeelt de KNMG in haar standpunt over alternatieve geneeswijzen. ‘Een anesthesioloog die acupunctuur aanbiedt, pretendeert ten onrechte een effectieve behandeling te leveren. Dat is niet alleen in strijd met de huidige stand van de wetenschap, het is ook in strijd met het standpunt van de KNMG over niet-reguliere geneeswijzen’, schrijft De Jong in haar brief. ‘Ons vakgebied en de behandeling van chronische pijn heeft de afgelopen 40 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We profiteren steeds meer van wetenschappelijk onderzoek. Acupunctuur past daar niet in’.

Haar verzoek aan de NVA ‘iets publiekelijks te vinden’ wordt echter niet gehonoreerd, blijkt uit het stukje naast de brief. De NVA vindt het niet nodig een openbaar standpunt te formuleren over acupunctuur.

‘Ik schaam me voor mijn beroepsvereniging’, laat Catherine de Jong in een reactie weten. Cees Renckens, van wie De Jong de voorzittershamer van de VtdK overnam, reageert net zo verontwaardigd: ‘Een laffe reactie dat standpunt van die sectie. Er zijn nota bene enkele tientallen anesthesisten die acupunctuur gebruiken, zij geven hun beroepsvereniging een slechte naam.’

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.