UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 19 februari 2009

Kwakzalverij viert hoogtij in Doetinchem

In het Slingeland Ziekenhuis krijgen anesthesisten ruim baan om een eigen nering in de acupunctuur op te zetten.

‘Acupunctuur kan klachtenverlichting geven en bepaalde symptomen kunnen door acupunctuur geheel verdwijnen. Acupunctuur beïnvloedt de energiehuishouding en zet het lichaam aan tot zelfregulatie. Hierdoor zijn er geen nadelige effecten op bijvoorbeeld medicijngebruik. Door het zetten van acupunctuurnaalden op bepaalde punten op het lichaam wordt het lichaam geactiveerd om de balans in de energiehuishouding te herstellen.’ Koeterwaalse onzin, afkomstig van de website van drie Doetinchemse anesthesisten, aangevoerd door dhr. Drs. Andrew Liem. De tekst gaat vervolgens verder: ‘Een bijkomend voordeel is dat de meeste ziektekostenverzekeraars de kosten voor acupunctuurbehandelingen vergoeden. In welke mate dat gebeurt hangt af van uw persoonlijke afspraken met uw ziektekostenverzekeraar.’

De kwaliteit van de hulpverlening is in orde omdat de heren Backus, Bijkerk en Liem ‘allen Medisch Specialist zijn en geregistreerd staan in het landelijk Medisch Specialisten Register van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) heeft dit voor u extra zekerheid.’ De laatste van dit vrolijke trio is ook nog lid van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging NAAV en is daarbij nog eens gespecialiseerd in ‘Oor Acupunctuur’, die curieuze sophisticated nonsense van de Fransman Paul Nogier. Het gehele menselijk lichaam is geprojecteerd op de oorschelp, daarom droegen piraten een ring door het oor: wist u dat dan niet?

Het zal wel met het door onze overheid aangewakkerde marktwerking te maken hebben, dat op geld beluste artsen gemakkelijk afstand nemen van oud beroepsethos, maar ik krijg nog altijd een vieze smaak in de mond als artsen ongegeneerd publieksreclame voor zichzelf gaan maken. Lees opnieuw het zijkadertje rechts op hun website: ‘Heeft u al aan de reguliere pijnbestrijding gedacht? Vraag uw huisarts om een verwijzing. Wij beoordelen graag of u baat kunt hebben met reguliere pijnbehandelingen. Deze worden op de afdeling Pijnbestrijding uitgevoerd in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.’

Onder het blokje ‘acupunctuur’ op de website van het Slingeland Ziekenhuis staat: ‘De reguliere pijnbehandelingen kunnen op uw verzoek aangevuld worden met de Chinese traditionele acupunctuur. Er zijn echter ook acupunctuuurbehandelingen [sic] mogelijk die een andere aanvullende waarde kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld de behandeling “stoppen met roken.”’ Het is wat verwarrend geformuleerd, want waarop is ‘stoppen met roken’ nu een aanvulling?

De mededelingen over de duur en de kosten van de acupunctuurbehandeling zijn kristalhelder: ‘Een behandeling kost € 80,-‘ , vooraf contant betalen, ze duurt 10-15 minuten; een behandeling ‘stoppen met roken’ kan ook ’s avonds, dan kost het € 120,-, vooraf over te maken.

 

Naschrift 2-3 maart 2009

In de Gelderlander van heden staat een bericht naar aanleiding van dit artikel. Een woordvoerster van het Slingeland Ziekenhuis verdedigt het beleid met twee argumenten: de verzekering betaalt en andere ziekenhuizen hebben er goede ervaringen mee. Afwezig in het antwoord is een verwijzing naar behoorlijk onderzoek.

Wat betreft het “stoppen met roken”. Het Slingeland Ziekenhuis heeft de hele passage hierover gauw verdonkeremaand. Maar voor de liefhebbers is met een trucje de oorspronkelijke tekst nog terug te vinden in de cache van Google: googlen op ‘acupunctuuurbehandelingen’ (let op, met 5 u’s). Dan ziet men de oorspronkelijk hierboven aangehaalde zin er nog in volle glorie staan: ‘Er zijn echter ook acupunctuuurbehandelingen mogelijk die een andere aanvullende waarde kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld de behandeling “stoppen met roken.”‘, met daarchter de eveneens verwijderde link naar pijnbestrijding-acupunctuur.nl die nu ook weg is.

De NAAV doet ook een duit in het zakje, door op te scheppen over wetenschappelijk onderzoek. Recente publicaties die op deze website al genoemd zijn, namelijk van Ernst en van Barker Bausell leggen haarfijn uit waarom juist op basis van het best beschikbare onderzoek de conclusie gewettigd is dat acupunctuur een placebobehandeling is.

 

Naschrift 26 mei 2009

Op 24 mei 2009 heeft de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur (NPVA), zeg maar de acupunctuurfanclub, aan Liem een prijs gegeven, de zogeheten pruimenbloesemprijs. In China is de pruimenbloesem een bekend symbool omdat de pruimenbloesem vlak na de winter al heel vroeg bloeit. Het bericht stond in de Gelderlander van gisteren.

 

Naschrift oktober 2010
De link waar een citaat van kolonel Richard Niemtzow, MD, PhD, MPH over die piraten stond, lijkt vervallen te zijn, maar de essentie staat nog op Quackometer: Auricular Acupuncture: A Word in Your Foetus Like… en op Science Based Medicine.

Dit onzinverhaal is op tal van andere plaatsen ook te vinden, bijvoorbeeld in een geschiedenis van de acupunctuur.

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.