UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 08 oktober 2003

De acupunctuur op de laatste naalden?

De berichten over de acupunctuur zijn voor de aanhangers van deze prikkunst de laatste tijd niet al te hoopgevend. Bewijzen voor de werkzaamheid zijn er nauwelijks en zelfs de Chinezen keren deze behandelwijze de rug toe.

Acupunctuur had de naam goed te werken bij astma. Een Zwitserse ploeg in de Afdeling Interne Geneeskunde van het Universiteits Ziekenhuis te Zürich heeft dat eens grondig en langdurig nagepluisd, nadat ze merkten dat de reeds gepubliceerde en positieve onderzoeken van niet al te beste kwaliteit waren. Drie groepen van patiënten met astma werden vergeleken: een met echte acupunctuur, een met namaak acupunctuur en een zonder enige soort acupunctuur. De proef duurde 10 maanden. Resultaat: de verschillen tussen de groepen waren gering en klinisch niet relevant. Het gebruik van acupunctuur bij patiënten die farmacologisch goed behandeld werden had geen enkel nut.
(J. Altern. Complement. Med. 2002 Dec;8(6): 737-50)

Dat was voor astma. Maar Prof. Edzard Ernst, hoogleraar in de Complementaire Geneeskunde aan de Universiteit van Exeter in Engeland ging nog veel verder. ‘Acupunctuur werkt niet, behalve voor misselijkheid na operaties’ zei hij tijdens een lezing op 5 september 2003 in King’s College te Londen. Maar bij de discussie na die lezing werden door Dr. Kimball C. Atwood uit de VS nog eens gedegen argumenten naar voren gebracht die zelfs die ene uitzondering onderuit haalden.

Zelfs de Chinezen moeten er al nauwelijks meer iets van hebben. Speciaal als ze een keuze hebben tussen acupunctuur en echte anesthesie. In Science van 10 januari 2003 werd al bericht dat in Hong Kong nog maar 22% van de Chinezen Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) gebruikt en de schattingen voor het vasteland zijn nog lager. Maar die trend was al langer aan de gang. In PubMed staat een samenvatting van een artikel in het Japans: Nishimara N. Anesthesiology in People’s Republic of China in the year 2001. Masui 51(3):314-317;2002. De schrijver is anesthesist. Hij bezocht 10 grote ziekenhuizen in Beijing, Shanghai en Guiyang. Het gebruik van acupunctuur voor anesthesie bedroeg daar 0 tot 10%. De vereiste machines voor westerse anesthesie werden geïmporteerd uit Duitsland en de VS.

Worden acupuncturisten binnenkort brodeloos? Och nee, gelovigen, zijzelf zowel als hun patiënten, luisteren toch niet naar redelijke op feiten gebaseerde argumenten.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.