Abrikozenpitten en kanker (deel II)

In februari 2006 waarschuwden we al voor het gebruik van abrikozenpitten bij kanker. Aan het einde van het bericht werd verwezen naar primitieve volkeren in de Himalaya’s en de Kaukasus die geen kanker zouden krijgen. Dat krijgen ze dus wel degelijk. Het laatste nieuws van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is dat abrikozenpitten uit deze streken, zoals China, Turkije, Pakistan en Uzbekistan, nu ook in ons land verkrijgbaar zijn. De VWA waarschuwt nu voor deze wilde abrikozenpitten omdat ze allesbehalve veilig zijn doordat ze hoge concentraties blauwzuur kunnen bevatten.

Voor volwassenen kan 30 gram van deze pitten al dodelijk zijn. Maar de giftigheid ervan is afhankelijk van het lichaamsgewicht, dus voor kinderen ligt die grens nog veel lager. Wat het VWA-bericht niet noemt, maar het bijbehorende rapport (zie pdf rechtsboven) van het RIVM wel opmerkt, is dat die lagere grens voor de dodelijke giftigheid ook voor mensen met ‘suboptimale voedings- / gezondheidstoestand’ geldt. Dit is natuurlijk juist het geval bij kankerpatiënten als die toch die giftige abrikozenpitten gaan slikken. Reclame voor deze pitten als middel tegen kanker staat nog steeds volop op Nederlandse websites.

De VWA heeft het over waarschuwingen op consumentenverpakkingen, maar waarom is het eigenlijk nodig om zoiets gevaarlijks vrij aan de consument te verkopen zonder dat de werkzaamheid bij kanker is aangetoond? Wij dachten dat de Warenwet aangeeft dat voedsel veilig dient te zijn. Abrikozenpitten zijn dat niet.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij