UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 27 januari 2012

Officiële opleidingswaakhond pakt alternatieven aan

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), het wettelijke instituut dat in Nederland de kwaliteit van opleidingen controleert en bewaakt, heeft het aan de stok met het alternatieve opleidingscircuit, in de rechtspersoon van de SNRO.

Officiële opleidingswaakhond pakt alternatieven aan

Deze stichting, die door het leven gaat met de onwaarschijnlijke lange aanduiding stichting Nederlands Register voor Opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg, hanteert op haar website onder meer hardnekkig aanduidingen als ‘accreditatie’ en ‘hbo-niveau’ voor opleidingen die ze onder haar beheer heeft. De officiële NVAO vindt dit verwarrend, vooral voor studenten omdat zo onterecht de indruk wordt gewekt dat er sprake is van een hbo-opleiding. ‘Niet iedere student snapt het verschil tussen hbo-niveau en hbo-diploma’, schrijft de NVAO desgevraagd in een email aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). De NVAO heeft dit probleem verschillende keren aangekaart bij de alternatieve SNRO maar die blijft grenzen opzoeken. ‘Het door de SNRO vermelde SNRO HBO-vak/beroepsdiploma is geen wettelijk erkend beroepsdiploma maar een diploma van de SNRO zelf, een private organisatie’, schrijft de officiële instantie. De NVAO belooft de SNRO opnieuw te zullen aanspreken op onduidelijkheden in de gebruikte teksten zowel op de website als in folders.
 
SNRO is een onafhankelijk instituut dat door het alternatieve circuit is opgericht om eigen beroepsopleidingen te beoordelen, een noodzaak, omdat het officiële, wettelijke circuit hier niet aan wil. Een SNRO-keurmerk is van groot belang. Wie afstudeert aan een SNRO-gehonoreerde opleiding, die wordt erkend door verschillende beroepsverenigingen binnen de complementaire gezondheidszorg, komt voor vergoeding van ziektekostenverzekeraars in aanmerking.
 
De vete tussen de officiële instantie NVAO en het alternatieve circuit houdt verband met de recente weigering van de NVAO de opleiding Complementaire and Alternative Medicine (CAM) van Saxion Next, een particuliere hogeschool in Deventer, te erkennen. ‘Vanwege onvoldoende kwaliteit van het onderwijs, het onvoldoende kennisniveau en de onvoldoende kwaliteit van de docenten’. Saxion heeft protest aangetekend tegen dit NVAO-oordeel (PDF). Begin januari heeft de bezwarencommissie het beroep van Saxion echter van tafel geveegd. Het College van Bestuur van Saxion laat het hierbij zitten: ‘Welke argumenten we ook aandragen en welke kwaliteit we ook leveren, de NVAO wenst geen hbo-bachelor CAM-opleiding’, schrijft de Saxion-directie aan haar docenten en studenten.
 
In een folder heeft de hogeschool Saxion Next het (nog steeds) over ‘hbo-Bachelor CAM Therapeut’. Verder rept de folder over ‘eerste officiële hbo-bachelor opleiding’. Het zijn kwalificaties die de lading echter niet dekken, vindt de officiële NVAO. Er is in Nederland maar één instantie die de wettelijke kwaliteit controleert en bewaakt, conform de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Het begrip hbo-diploma is een beschermd begrip.
 
Op verzoek van de NVAO vermeldt de SNRO inmiddels op haar website dat het keurmerk van de SNRO niet leidt tot een door het ministerie van onderwijs wettelijke erkend hbo-diploma.
 
Naschrift 
De SP heeft naar aanleiding van de CAM-opleiding van Saxion Next kamervragen gesteld (zie de link rechtsboven aan de pagina).

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 06 oktober 2017

De (VtdK) heeft haar Meester Kackadorisprijs 2017 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, KNOV.

page - 14 september 2017

De Longlist voor de Meester Kackadorisprijs 2017 bevat 13 genomineerden. Van de KNOV tot de bisschop van Den Bosch.

artikelen - 16 februari 2014

Zorgverzekeraars willen niet met de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) praten over opleidingseisen die ze willen stellen aan alternatieve zorgverleners. `Daar hebben we geen behoefte aan´, laat Anja Lenssen na maanden weten, onder excuses voor haar late reactie.