UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 27 november 2015

Orthomoleculair therapeut Zoutewelle remde Sven Kramer

Topschaatser Sven Kramer heeft in het voorjaar van 2010 zenuwschade in het rechterbeen opgelopen door een overdosis vitamine B6, die was voorgeschreven door natuurtherapeut Dirk Zoutewelle.

Orthomoleculair therapeut Zoutewelle remde Sven Kramer

De orthomoleculair adept, met een praktijk in Putten, adviseerde indertijd de TVM-schaatsploeg en schreef schaatsers potten met supplementen voor, waaronder vitamine B6, zo blijkt uit een reconstructie van Mark van Driel en John Volkers half november in De Volkskrant. Sportarts Peter Vergouwen, bij wie Kramer te rade ging, ontdekte die zenuwschade in december 2010 en weet dit, na uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis Gelderse Vallei, aan B6-vergiftiging vanwege een veel te hoge dosering, schrijven de twee redacteuren. Kramer kreeg tot zestien maal meer B6 te slikken dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad, een hoeveelheid die iemand die gevarieerd eet met een eitje, graan en vlees op zijn tijd, gewoon binnenkrijgt. Extra slikken van vitamine B6 is in principe niet nodig.

Zoutewelle schreef de schaatsploeg een trits aan supplementen voor van magnesium, zwavel, creatine, probiotica tot diverse mineralen om “de basisstofwisseling op alle niveau’s optimaal aan te zetten”. Kramer, schrijven beide redacteuren, slikte dagelijks twee dozijn pillen. De schaatskampioen is, na de diagnose van Vergouwen, weggegaan bij Zoutewelle. Hij slikt nu alleen nog een multivitaminecapsule, voorgeschreven door de sportarts.

Zijn Nederlandse concurrenten zijn nog niet zover. Op 16 november twittert schaatser Jan Blokhuijsen, lange tijd ook lid van de TVM-ploeg, over het artikel in De Volkskrant: “Wat een onzin!! Ik werk al jaren met Dirk Zoutewelle. Heb samen mijn mooiste prestaties neergezet inclusief B6.” 

Blokhuijsen slikt nog steeds. In een tweet op 28 oktober laat hij zien wat hij aan capsules slikt om “de puntjes op de i te zetten”. Op de door hem gemaakte foto zijn tientallen potten te zien, de meeste van het merk CellCare, de winkel van Zoutewelle zelf.

Of het helpt? De Europees kampioen allround gleed in oktober tijdens de Nationale Kampioenschappen op de vijf kilometer na drie kilometer onderuit, in de kussens. Blokhuijsen: “Mijn linkerschaats schoot weg. Ik reed ook de hele tijd al slecht met links. Ik ga zo wel even naar de materiaalman om te kijken of er iets mis is met mijn buis”, liet hij de verzamelde pers weten, die toen nog onwetend was van de vitamine 6-kwestie. 

De supplementen die de schaatsers krijgen voorgeschreven worden door Zoutewelle zelf geleverd. Zoutewelle is eigenaar van het supplementenbedrijf CellCare, dat Blokhuijsen capsulepotten verkoopt. Het is gevestigd op het woonadres van Zoutewelle in Putten. Daar is ook zijn bedrijf BG Sports gevestigd dat supplementenadviezen geeft aan sporters; het heeft Jan Blokhuijsen als een van de ambassadeurs.

CellCare heeft naar aanleiding van de publiciteit rond Sven Kramer een persbericht van de NPN, de branchevereniging van supplementenleveranciers, op zijn website gezet. De boodschap daarvan is dat er alleen maar “incidentele gevallen” bekend zijn van B6-klachten. De NPN heeft inmiddels wel besloten tot een tekst op producten met vitamine B6 met de waarschuwing dat “langdurig gebruik milde tintelingen of gevoelloosheid in ledematen kan veroorzaken.” De NPN adviseert raadpleging van een deskundige.

En daar zit een deel van het probleem. Zoutewelle is geen deskundige en heeft geen medische achtergrond, hij is een orthomoleculaire behandelaar, in de ogen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) een kwakzalver van het zuiverste water. Hij runt in Putten Het Bewust Gezond Instituut waar hij patiënten behandelt op basis van psycho-neuro-endocrino-immunologie, een niet bestaande tak van wetenschap dat in het alternatieve circuit ook wel als kPNI door het leven gaat. 

De gepensioneerde kinderchirurg Ries de Langen (UMCG) schreef een ingezonden brief over deze pseudo-wetenschap aan De Volkskrant: “Het zelf gecreëerde monster van een fantast, waarbij dure consulten leiden tot het gebruik van nog duurdere en onnodige supplementen op basis van metingen in het bloed en de urine door het dubieuze laboratorium in Weert, dat geen enkele accreditatie bezit. Noch bij de Raad voor Accreditatie noch bij het CCKL, dé stichting voor de bevordering van de kwaliteit van het laboratorium-onderzoek en voor de accreditatie van laboratoria in de gezondheidszorg. Dit alles leidt zoals bekend tot pseudodiagnosen en daarmee samenhangende onnodige en vaak dure pseudotherapie. Dit is het wezenskenmerk van kwakzalverij. ” 

Deze website heeft twee jaar geleden al eens over deze kPNI geschreven en over gesjoemel met mastertitels. En ook Ajax bezondigt zich aan kPNI-kwakzalverij. 
Daar zwaait orthomoleculair kPNI-therapeute Bianca van Dijk al meer
dan drie jaar de scepter onder meer bij het eerste elftal. Ze
doet dat samen met Peter Res die overigens zijn voedingkennis op deed
aan Wageningen Universiteit, waar ze niet bepaald supplementenminded
zijn. De Natura Foundation organiseert in het Zuid-Hollandse Numansdorp kPNI-cursussen van een en twee jaar, in het pand van supplementenproducent Bonusan. De cursussen worden gegeven door enkele orthomoleculaire natuurtherapeuten. Op de docentenlijst staan verder twee opvallende namen, die van Frits Muskiet, een uiterst omstreden klinisch-chemicus van het Universitair Medisch Centrum Groningen en van Remko Kuipers (apotheker, arts en nu cardioloog in opleiding bij het OLVG in Amsterdam). Hij promoveerde in maart 2012 bij Muskiet op een paleo-dieetproefschrift. Dit curieuze proefschrift verscheen begin 2014 in een handelsuitgave onder de titel “Het Oerdieet, dé manier om oergezond oud te worden”. Dit boek wordt op de achterflap aangeprezen door dr. Frank (van Berkum): “Het oerdieet is zo verleidelijk dat je er wel in moet geloven.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 juni 2016

Orthomoleculaire vitamineschuivers maken op hun websites reclame voor onzinnige en dure dna-testjes, de Australische SmartDNA is populair.

artikelen - 24 maart 2015

Error 404. Oops An error occured, laat een pagina op de site van Boerhaave Nascholing weten.