Middel tegen opvliegers kan ernstige leverschade veroorzaken

Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 21 jul 2006

Al eerder berichtten wij over het kruid black cohosh (= zilverkaars = Cimicifuga racemosa), dat zeer populair is als natuurlijk middel tegen opvliegers. Het wordt echter ook bij tal van andere aandoeningen gegeven zoals zweten, slaapstoornissen, zenuwachtigheid, reumatische pijn, hoest, maagkrampen, menstruatiepijn, opgeblazen gevoel, spanningen en prikkelbaarheid.

Recent waarschuwden de Australische Therapeutic Goods Administration en Groot-Brittannië al voor de bijwerkingen, maar nu heeft ook EMEA, het Europese Geneesmiddelenbureau, een waarschuwing naar buiten gebracht over black cohosh omdat er verschillende gevallen van ernstige leverschade na inname zijn beschreven. Het advies van EMEA aan patiënten is:

  • Patiënten dienen het gebruik van black cohosh stop te zetten en onmiddellijk hun arts te raadplegen als zij tekenen en symptomen ontwikkelen die kunnen wijzen op een ernstige leveraandoening (gele verkleuring van de huid en het oogwit, stopverf-kleurige ontlasting, donkere urine en jeuk);
  • Patiënten die kruidenpreparaten gebruiken, zouden hun arts hierover moeten inlichten.

Artsen wordt geadviseerd extra te letten op black cohoshgebruik bij patiënten met ernstige leveraandoeningen. Het EMEA komt tot deze conclusie na analyse van 42 gevallen van ernstige leverschade die mogelijk gerelateerd zijn aan black cohoshgebruik, in totaal waren 16 gevallen voldoende gedocumenteerd. Na evaluatie werd in 4 gevallen (2 auto-immuun hepatitis, 1 hepatocellulair leverletsel en 1 fulminant leverfalen) een duidelijke tijdsrelatie tussen het starten van de behandeling met black cohosh en het optreden van de leverschade gevonden.
Black cohosh is dus het zoveelste bewijs dat kruiden niet veilig zijn omdát ze natuurlijk zijn.

Bronnen
Nieuwsbericht EMEA
Achtergrondinformatie

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook