UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 21 juli 2006

Middel tegen opvliegers kan ernstige leverschade veroorzaken

Al eerder berichtten wij over het kruid black cohosh (= zilverkaars = Cimicifuga racemosa), dat zeer populair is als natuurlijk middel tegen opvliegers. Het wordt echter ook bij tal van andere aandoeningen gegeven zoals zweten, slaapstoornissen, zenuwachtigheid, reumatische pijn, hoest, maagkrampen, menstruatiepijn, opgeblazen gevoel, spanningen en prikkelbaarheid. Recent waarschuwden de Australische Therapeutic Goods Administration en […]

Al eerder berichtten wij over het kruid black cohosh (= zilverkaars = Cimicifuga racemosa), dat zeer populair is als natuurlijk middel tegen opvliegers. Het wordt echter ook bij tal van andere aandoeningen gegeven zoals zweten, slaapstoornissen, zenuwachtigheid, reumatische pijn, hoest, maagkrampen, menstruatiepijn, opgeblazen gevoel, spanningen en prikkelbaarheid.

Recent waarschuwden de Australische Therapeutic Goods Administration en Groot-Brittannië al voor de bijwerkingen, maar nu heeft ook EMEA, het Europese Geneesmiddelenbureau, een waarschuwing naar buiten gebracht over black cohosh omdat er verschillende gevallen van ernstige leverschade na inname zijn beschreven. Het advies van EMEA aan patiënten is:

  • Patiënten dienen het gebruik van black cohosh stop te zetten en onmiddellijk hun arts te raadplegen als zij tekenen en symptomen ontwikkelen die kunnen wijzen op een ernstige leveraandoening (gele verkleuring van de huid en het oogwit, stopverf-kleurige ontlasting, donkere urine en jeuk);
  • Patiënten die kruidenpreparaten gebruiken, zouden hun arts hierover moeten inlichten.

Artsen wordt geadviseerd extra te letten op black cohoshgebruik bij patiënten met ernstige leveraandoeningen. Het EMEA komt tot deze conclusie na analyse van 42 gevallen van ernstige leverschade die mogelijk gerelateerd zijn aan black cohoshgebruik, in totaal waren 16 gevallen voldoende gedocumenteerd. Na evaluatie werd in 4 gevallen (2 auto-immuun hepatitis, 1 hepatocellulair leverletsel en 1 fulminant leverfalen) een duidelijke tijdsrelatie tussen het starten van de behandeling met black cohosh en het optreden van de leverschade gevonden.
Black cohosh is dus het zoveelste bewijs dat kruiden niet veilig zijn omdát ze natuurlijk zijn.

Bronnen
Nieuwsbericht EMEA
Achtergrondinformatie

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 juni 2020

Kwakzalverbestrijdster Marie Prins is op 89-jarige leeftijd in haar slaap overleden.

artikelen - 09 december 2019

Prof. Joop Laven pleit voor het gebruik van black cohosh bij overgangsklachten en schoffeert de VtdK. Een reactie in een open brief.

artikelen - 12 juli 2014

Het bedrijf Krullaards mag niet meer schrijven dat zijn behandelmethode `lage rug- of nekklachten binnen seconden kan verhelpen’, het bedrijf kan dit namelijk niet aantonen, oordeelde begin juni de Reclame Code Commissie (RCC).