UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 17 augustus 2018

NVM-mondhygiënisten volgen orthomoleculaire cursus

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten zegt kwaliteit en betrouwbaarheid na te streven, maar steunt wel kwakzalvercursussen.

NVM-mondhygiënisten volgen orthomoleculaire cursus

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) geeft ruim baan aan kwakzalverij. De NVM heeft meer dan 2.500 leden en biedt een cursus aan van orthomoleculair therapeut/mondhygiëniste Yvonne Kort. Zij promoot weliswaar een gezonde leefstijl en voeding, maar verkoopt daarbij veel onzin bijvoorbeeld over het ‘gezond’ houden van de mond. Zuivel en tarwe zijn volgens Kort de grote mondvervuilers. Elk bewijs hiervoor ontbreekt.

Kort is schrijfster van het boek “Gezond begint in de mond” en adviseert een breed scala aan middeltjes zoals spoelen met baking soda (zuiveringszout), kurkuma en tea tree-olie. Ook probiotica-producten gaan er bij Kort in als koek. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes doen wat Kort belooft, het “schonen” van de mond. Het is dus kwakzalverij.

Een van de lachwekkendste adviezen van Kort is deze: “Zet de ramen open voor frisse lucht, haal meer planten in huis en sport vaker in de buitenlucht”. Ze denkt zo meer zuurstof (dat wondjes herstelt en weefsels vernieuwt) in de mond te krijgen. “Vooral ‘slechte’ bacteriën hebben een bloedhekel aan zuurstof”, legt de orthomoleculaire mondhygiëniste uit.

Het Algemeen Dagblad (AD) en het daarmee gelieerde Vlaamse Het Laatste Nieuws hadden geen moeite met de wetenschappelijke onzin van Kort. Beide kranten prijzen haar boek aan in een juichende, kritiekloze recensie.

De beweringen van Yvonne Kort in haar boek schoten twee onderzoekers van het ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) echter in het verkeerde keelgat. Ze schreven een opiniestuk voor het AD en plaatsten dit ook op de website van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT), een belangenorganisatie van tandartsen. In het stuk halen ze de beweringen van Kort hard onderuit. In het boek van Kort staat de nodige onzin, schrijven hoogleraar tandheelkunde Fridus van der Weijden en medeauteur onderzoekster Else Slot. De twee kwalificeren haar ideeën als “gevaarlijke adviezen”. 

Klinische psycho-neuro-endocrino-immunologie?

Kort noemt zich kPNI-therapeut. Dit staat voor klinische psycho-neuro-endocrino-immunologie, een verzonnen tak van wetenschap met veel potjes voedingssupplementen en kruidencapsules; het is een hersenspinsel van fysiotherapeut Leo Pruimboom. Zijn Natura Foundation organiseert in het Zuid-Hollandse Numansdorp kPNI-cursussen, in het pand van de kPNI-hofleverancier, supplementenproducent Bonusan. 

Mondhygiëniste Yvonne Kort heeft niet alleen een boek geschreven over haar ‘gezonde mond’-ideeën, ze houdt er ook de website Oergezondemond.nl over in de lucht. Ook de teksten op deze site zijn wetenschappelijk niet erg fris. Zo prijst Kort bijvoorbeeld het mondspoelmiddel en de tandpasta van BlueM aan, een advies waar menig tandarts een rolling van krijgt: in deze “mondgezonde” tandpasta zit geen tegen cariës-beschermende fluor.

De fabrikant van deze ‘natuurlijke’ tandpasta heeft er wel een hoge concentratie zuurstof ingestopt, in de vorm van honing. Hierin zit ‘actieve’ zuurstof uit onder andere honing-enzymen die volgens de fabrikant waterstofperoxide zouden maken in de mond. Ook is er keukenzout ingestopt. Op haar website schrijft Kort – ingefluisterd door de producent – dat “als de honing en het zout in contact komt (eh…, red.) met het speeksel, er geleidelijk zuurstof vrij komt wat het tandvlees nodig heeft om gezond te blijven en te herstellen.”

Het zijn beweringen die meer vragen oproepen, dan beantwoorden. En die zoete honing, is dat goed? Bacteriën weten daar goed raad mee, toch? Ook toegevoegde suiker, mocht toch niet van Kort? Is er verschil tussen natuursuiker en bietsuiker uit de fabriek? Vragen, vragen. Yvonne Kort lijkt er niet over nagedacht te hebben. We lezen op haar website: “Actief zuurstof wordt in de geneeskunde al meer dan 100 jaar gebruikt om wondgenezing te bevorderen. Ook in de tandartspraktijk wordt er steeds meer gebruik gemaakt van zuurstof.”

Geen onderbouwing

Collega-mondhygiëniste Vanessa Hollaar, oprichter van de blog Oral Evidence Academy en hoofddocente mondzorgkunde aan de hogeschool HAN, heeft de wetenschappelijke literatuur over de mogelijke werking van BlueM wel doorgevlooid, tot juli dit jaar zelfs. Haar conclusie strookt niet met die van Kort. Hollaar formuleert het helder in een enkele zin: “Er is geen onderzoek dat de beweerde werking van BlueM onderbouwt.” Hollaar – gepromoveerd op onderzoek naar de werking van chloorhexidine – schrijft columns voor de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) en verzorgt cursussen over evidence-based practice. 

De NVM zou bij Hollaar advies moeten vragen. De mondhygiënistenvereniging haalt namelijk rare fratsen uit. Zo kan Yvonne Kort haar vreemde orthomoleculaire ideeën en curieuze kPNI-gedachtes over “evolutionaire geneeskunde” verspreiden via diezelfde NVM. In het cursusprogramma 2018 van de vereniging is de dagcursus Gezond in de Mond opgenomen van Yvonne Kort (Zie pagina 33). Kort gaf deze cursus ook in 2017. Cursisten krijgen er 5 KRM-punten voor. Het zijn punten die mondhygiënisten nodig hebben in het kader van na- en bijscholing ten bewijze dat het met de “kwaliteit” van hun kennis wel goed zit. Mondhygiënisten zijn ingeschreven in het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM).

De NVM is niet onder de indruk van de kritiek. Het bestuur van de vereniging geeft desgevraagd aan pal achter zijn cursussen over kwakzalverij te staan. Op de vraag of de kPNI-orthomoleculaire cursus van Kort te rijmen is met het NVM-streven naar “kwaliteit en betrouwbaarheid” antwoordt NVM-voorzitter – na raadpleging van het bestuur – dat NVM-educatie ook “cursussen in de markt zet die aandacht besteden aan nieuwe vormen van kennis en inzichten”. Ze doelt hiermee op “gezonde voeding”. Maar een uitleg over hoe orthomoleculaire kPNI-ideeën en het openen van ramen te rijmen zijn met nieuwe mondhygiënische inzichten, geeft voorzitter Manon Van Splunter-Schneider niet in haar e-mail.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.

tijdschrift - 12 april 2020

De NVBT organiseerde een natuurlijk congres voor tandartsen met een open mind.

artikelen - 06 september 2018

De Longlist voor de Meester Kackadorisprijs 2017 bevat zeven genomineerden. Van de HAN Hogeschool tot Wilfred Genee en rapper Lange Frans.