UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 01 juli 2007

Chinese kruiden: nog steeds met aristolochia

De meeste lezers van deze website zullen bekend zijn met het Brusselse aristolochia-drama. In de Volkskrant van 30 juni 2007 wordt verteld hoe het met deze patiënten verder is gegaan. Zeven van hen zijn ondertussen overleden. Maar sinds 1992 mogen aristolochiasoorten niet meer in Europa worden ingevoerd en sinds 2001 mogen in Nederland aristolochiazuren niet meer in kruidenpreparaten voorkomen.

Toch kwamen wij in 2004 nog een geval tegen waarbij dit wel het geval was. Nog wel door een TCM-therapeut die lid was van de Zhong (Nederlands Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde), althans daarmee adverteerde. Dat werd aan de VWA doorgegeven. Maar het blijkt nu dat de VWA het toen ook al niet vertrouwde. Van 2002 tot 2007 hebben zij monsters verzameld zowel van algemene Chinese kruidenmengsels als van mengsels waarin aristolochiazuur traditioneel aanwezig was, de risicovolle kruidenpreparaten. De VWA berichtte op 30 juni 2007 dat van deze 68 risicovolle kruidenpreparaten er maar liefst 25 aristolochiazuren bevatten. Dit is zonder meer onthutsend te noemen. Bedenk wel dat aristolochiazuur een van de ergste kankerverwekkers is die men kent. Bij dit resultaat vallen de aanwezigheid van zware metalen en van ongeëtiketteerde – vaak verouderde – westerse geneesmiddelen of analogen daarvan in het niet.

Het gebruik met Chinese kruidenmiddelen moet dan ook nog steeds met kracht ontraden worden. Op de site van de VWA is meer informatie te vinden over aristolochiazuren.

1. Martena MJ et al. Enforcement of the ban on aristolochic acids in Chinese traditional herbal preparations on the Dutch market. Analytical and Biochemical Chemistry, May 2007. Samenvatting

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 mei 2019

VtdK-opinie in NRC: China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel.

artikelen - 02 november 2017

Kruidengeneesmiddelen kunnen ‘homeopathisch’ of ‘fytotherapeutisch’ zijn. Wat is het verschil? Werkt het ook? De clue zit in de verdunning.

tijdschrift - 29 maart 2017

Hoe de systeembiologie door kwakzalvers die kruidenmengsels maken, gekaapt is.