UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 27 februari 2013

Kwakonderzoekers moeten met de billen bloot bij IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekijkt op verzoek van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) of twee kwakkers de wet overtreden met hun onderzoek.

Het betreft een studie die acupunctuurcursisten willen verrichten bij reumapatiënten en een onderzoek dat het dieetbedrijf Cure4Life in Putten doet met mensen met overgewicht.

De acupunctuurstudie wordt gedaan door twee vierdejaars studenten ‘integratie geneeskunde’ van de acupunctuurschool Hwa To International University of TCM in Koog aan de Zaan. De school, die pocherig wordt aangeduid als universiteit, is gevestigd in de praktijk van de schoolbaas, prikker Sofyan Rangkuti. Hij afficheert zich graag als prof. De twee cursisten, Anja Engel en Franka Heesbeen, willen weten of (laser)acupunctuur iets doet bij mensen met reumatoïde artritis. In januari hebben ze in een branchegids voor de Chinese geneeskunde, de Acupunctuurgids, een oproep gedaan om twintig patiënten binnen te halen.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt het onderzoek, waarvoor geen officiële goedkeuring is aangevraagd, bedenkelijk. Voorzitter Catherine de Jong: ‘Formeel gezien is acupunctuur geen medische behandeling want er wordt niet met een holle naald gewerkt en er wordt niets ingespoten. Er is na ruim 30 jaar onderzoek geen werkingsmechanisme voor acupunctuur aangetoond. Meridianen en acupunctuurpunten bestaan niet. Voor meer dan vijftig kwalen is aangetoond dat acupunctuur niet effectief is als behandelwijze. Als er al een positief effect is, dan komt dat niet voorbij het placebo-effect. Acupunctuur is een bewezen zinloze behandelwijze en in feite oplichterij. Door het gebruik van de naam Hwa To University of TCM (Traditional Chinese Medicine) wordt aan patiënten gesuggereerd dat het hier om een medische behandeling zou gaan. Het gaat hier echter niet om een echte universiteit maar om een bedrijf dat opleidingen in alternatieve behandelwijzen verkoopt aan artsen, verpleegkundigen en overige BIG-geregistreerden. Er wordt reumapatiënten gevraagd mee te doen. Het gaat dus over een behandeling die bij patiënten wordt toegepast. De behandeling valt daarom onder de WMO (Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met mensen), ook al is het een nepbehandeling. Dit roept de vraag op of deze studenten op verantwoorde wijze onderzoek kunnen doen op WMO-niveau. Ook is onduidelijk of de studiesupervisor of onderzoeksleider aan de eisen van de WMO voldoet? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de opzet van het onderzoek: evidenced based medicine (EBM) is niet bepaald het basisprincipe dat opgeld heeft gedaan in de alternatieve hoek.’

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft contact gezocht met de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), die is ingesteld ter bescherming van proefpersonen. De CCMO antwoordt niet bevoegd te zijn naar de melding te kijken, omdat er geen erkende METC (Medisch Ethische Toetsings Commissie) bij de studie betrokken is. De CCMO heeft, om uit een patstelling te komen, contact gezocht met de gezondheidsinspectie IGZ en die heeft laten weten de melding in behandeling te nemen.

Hetzelfde is gebeurd met de tweede melding van de vereniging over een studie die kwakkers uitvoeren. In een advertentie in een lokale krant, De Puttenaar, roept het dieetbedrijf Cure4Life, dertig mensen met overgewicht of obesitas (10 mannen, 10 vrouwen en 10 kinderen) op voor ‘wetenschappelijk onderzoek’ dat tot doel heeft oorzaken van obesitas te achterhalen. Ook hier ziet de CCMO geen rol voor zichzelf, omdat ‘vooralsnog niet blijkt dat een erkende METC bij het onderzoek betrokken is.’ De IGZ, zo schrijft de CCMO, is de eerst aangewezen instantie om hier naar te kijken. De CCMO heeft ook deze melding van de vereniging doorgestuurd naar de IGZ. Ook deze melding is in behandeling genomen. Cure4Life is een bedrijfje van een kwakmevrouw met een bioresonantiepraktijk in Putten, het Medisch Centrum voor Biofysische Geneeskunde (MeCeBi). In de ‘wetenschappelijk commissie’ van Cure4Life zit Bertus van Dijk, een huisarts uit Putten die ook nauwe contacten onderhoudt met een bioresonantiepraktijk bij hem om de hoek.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.