UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 16 november 2007

Kankerbestrijding komt met zwarte lijst

KWF Kankerbestrijding zal vanaf volgend jaar een lijst publiceren van gevaarlijke alternatieve behandelingen die claimen kanker te kunnen genezen. Aanleiding is de affaire Millecam en de recente dood van een 58-jarige vrouw die behandeld zou zijn met natriumbicarbonaat infusen.

Het KWF Kankerbestrijding is bezig met het maken van een lijst van alternatieve behandelwijzen die claimen dat ze kanker kunnen genezen. Het wordt een actuele lijst die in de loop van 2008 op de website van de KWF Kankerbestrijding zal komen te staan. De lijst zal ook up-to-date gehouden gaan worden.

Het overzicht is bedoeld als waarschuwing voor logischerwijs wanhopige kankerpatiënten die overwegen zich in te laten met alternatieve behandelwijzen. Er zijn in Nederland tientallen alternatieve behandelwijzen die claimen kanker te kunnen genezen zonder dat er enige wetenschappelijke onderbouwing voor is.

Aanleiding voor de lijst is een aantal affaires die de laatste jaren hebben gespeeld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schreef naar aanleiding van de affaire Millecam drie jaar geleden een rapport over alternatieve behandelaars die kankerpatiënten met totaal onbewezen alternatieve behandelwijzen genezing in het vooruitzicht stellen. Alternatieve therapeuten zijn juridisch nauwelijks aan te pakken doordat ze vaak geen arts zijn en daardoor niet vallen onder het medisch tuchtrecht. Patiënten bezoeken hen op eigen risico. Justitie onderzoekt verder de dood van een kankerpatiënte die vorige maand in de Kliniek voor Preventieve Geneeskunde Berg en Bosch in Bilthoven dagen achtereen een zoutoplossing ingespoten zou hebben gekregen. Binnenkort zullen we u hierover uitvoeriger berichten.

Naschrift september 2010
De hier aangekondigde lijst is er nooit gekomen. Een zwarte lijst van behandelingen tegen kanker in zeven delen staat echter sinds augustus 2010 op deze website

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 januari 2018

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft kwakzalver René Broekhuyse vrij spel gegeven om door te gaan met zijn onbewezen methodes.

artikelen - 03 maart 2017

Middels een verborgen camera-actie heeft SBS-programma Undercover met hulp van de VtdK twee kwakzalvers betrapt.

artikelen - 29 mei 2013

Op 29 en 30 mei 2013 dient voor de Haarlemse rechtbank de zaak tegen twee alternatieve hulpverleners, waarvan er een ook arts is, die aan een inmiddels overleden vrouw adequate medische hulp onthielden.