Kankerbestrijding komt met zwarte lijst

KWF Kankerbestrijding zal vanaf volgend jaar een lijst publiceren van gevaarlijke alternatieve behandelingen die claimen kanker te kunnen genezen. Aanleiding is de affaire Millecam en de recente dood van een 58-jarige vrouw die behandeld zou zijn met natriumbicarbonaat infusen.
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 16 nov 2007

Het KWF Kankerbestrijding is bezig met het maken van een lijst van alternatieve behandelwijzen die claimen dat ze kanker kunnen genezen. Het wordt een actuele lijst die in de loop van 2008 op de website van de KWF Kankerbestrijding zal komen te staan. De lijst zal ook up-to-date gehouden gaan worden.

Het overzicht is bedoeld als waarschuwing voor logischerwijs wanhopige kankerpatiënten die overwegen zich in te laten met alternatieve behandelwijzen. Er zijn in Nederland tientallen alternatieve behandelwijzen die claimen kanker te kunnen genezen zonder dat er enige wetenschappelijke onderbouwing voor is.

Aanleiding voor de lijst is een aantal affaires die de laatste jaren hebben gespeeld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schreef naar aanleiding van de affaire Millecam drie jaar geleden een rapport over alternatieve behandelaars die kankerpatiënten met totaal onbewezen alternatieve behandelwijzen genezing in het vooruitzicht stellen. Alternatieve therapeuten zijn juridisch nauwelijks aan te pakken doordat ze vaak geen arts zijn en daardoor niet vallen onder het medisch tuchtrecht. Patiënten bezoeken hen op eigen risico. Justitie onderzoekt verder de dood van een kankerpatiënte die vorige maand in de Kliniek voor Preventieve Geneeskunde Berg en Bosch in Bilthoven dagen achtereen een zoutoplossing ingespoten zou hebben gekregen. Binnenkort zullen we u hierover uitvoeriger berichten.

Naschrift september 2010
De hier aangekondigde lijst is er nooit gekomen. Een zwarte lijst van behandelingen tegen kanker in zeven delen staat echter sinds augustus 2010 op deze website

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

Lees ook