UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 26 april 2019

Fred Mostert van Corpus Health kwakt met gekke apparaten

De VtdK kreeg meerdere klachten over Fred Mostert van ‘gezondheidswinkel’ Corpus Health die dure potten voedingssupplementen voorschrijft.

Fred Mostert van Corpus Health kwakt met gekke apparaten

Fred Mostert heeft een ‘gezondheidswinkel’ in Zoetermeer, Corpus Health. Enkele e-mailschrijvers maakten de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) attent op hem. Ze beschrijven zijn rare diagnose- en behandelapparaten en klagen over zijn voorschrijfmanie: potten met dure enzymen en voedingssupplementen, die ze in zijn winkel moesten kopen. Gezonder zijn ze er niet van geworden, wel boos. Soms moesten behandelcontracten vooraf worden getekend en grote bedragen betaald, tot tienduizenden euro’s.

De e-mailschrijvers voelen zich opgelicht. Hoe kan een medisch ongeschoold iemand diagnoses stellen, met apparaten die veel lijken op die uit het ziekenhuis zoals ECG en EEG maar die medisch niets voorstellen, vragen ze zich af? Een van de e-mailers heeft een klacht ingediend bij de gezondheidsinspectie IGJ.

Mostert kwakzalft al zo’n vijftig jaar. De bejaarde Mostert – zo’n tachtig jaar – noemt zich ‘enzymoloog’. Hij vindt zich specialist, “een stapje hoger dan arts”, legt hij zijn patiënten uit. Op de buitenkant van de pui van zijn behandelcentrum Corpus Health staat de aanprijzing: ”Gezondheid van binnenuit. U begint bij ons, als u zich uitgedokterd voelt.” Hij heeft er in grote letters de afkortingen neergezet van zijn behandel- en diagnose-apparaten: rTMS, tDCS en qEEG. Zijn centrum, waarin ook zijn fitnesscentrum WattCycling is gevestigd, staat vol bioresonantie-apparaten, machines die je alleen bij alternatieve behandelaars tegenkomt, niet in ziekenhuizen.

Vreemde apparaten

tDCS. Dit staat voor transcranial direct current stimulation. Het is een soort badmuts – een “geavanceerde cap” waarin een paar elektroden zijn gemonteerd waardoor “lichte” stroompulsjes” worden gestuurd om een “optimale balans in de hersenactiviteit en de hersenfunctie te realiseren.”
rTMS. De afkorting van repetetive Transcranial Magnetic Stimulation. Mostert noemt het een magnetische “laser”. De basis van het apparaat is een 8-vormige spoel voor op het hoofd. Software “zorgvuldig op de patiënt afgestemd” stuurt er met wisselende frequentie stroompjes door. “Via rTMS kunnen we Alzheimer stabiliseren. In 70% van de gevallen is een behandeling met rTMS effectief”, schrijft Mostert.
AVE-apparaat. Sinds kort is er in zijn praktijk nog meer succes te halen wanneer de rTMS-behandeling wordt gecombineerd met een AVE-apparaat (Audio Visuele Entrainment). Het bestaat uit een koptelefoon waaruit – software-gestuurd – verschillende klanken komen. De patiënt krijgt een bril op zijn neus die kleurige lichtflitsen uitzendt. Kleur en klank zijn instelbaar, afhankelijk van de geconstateerde aandoening. Met net aangeschafte software hiervoor wordt “de oorzaak van Alzheimer aangepakt en is de aandoening zelfs te stoppen en te voorkomen”, beweert Mostert.

Bodyscans

De enzymoloog maakt ‘bodyscans’ om zijn ‘diagnose’ te kunnen stellen. Hij gebruikt hiervoor het “allermodernste apparaat”, de Multiscan Pro. Hiermee meent hij de oorzaken te kunnen opsporen van “klachten die een huisarts of specialist niet (meer) kan of wil behandelen.” 

Het maken van de scan duurt vijf tot tien minuten en is laagdrempelig, kwalificeert Mostert. Alleen schoenen en sokken hoeven uit. De handen en voeten maken contact met vier metalen platen op tafel en grond. Op een YouTube-filmpje, in 2013 op internet gezet, legt hij de werking ervan uit. “Je hoeft niet door een tunnel, het apparaat gaat door jou heen”, aldus Mostert. 

Nadat op het voorhoofd twee elektroden zijn geplakt, kan het apparaat zijn werk doen, het meten van huidweerstanden. Computersoftware ‘vertaalt’ vervolgens de meetdata van de zes elektroden in een ‘analyse’-rapport. In een advertentie in het maartnummer vorig jaar in het huis-aan-huisblad Mijn Zaak Zoetermeer legt Mostert uit: ”Uw lichaam wordt intercellulair doorgemeten. Een grondige en betrouwbare analyse van hoe het lichaam er van binnen uitziet. 85% van alle ziektebeelden is hiermee in kaart te brengen. De overige 15% is aangeboren.” 

Zijn bodyscan – prijs bijna driehonderd euro – in kleur te zien op een beeldscherm vormt de basis van een dure behandeling. De bekende Amerikaanse psychiater/kwakzalverhater Stephen Barrett schreef tien jaar geleden op zijn kritische website Device Watch/Quack Watch dat diagnoses, gebaseerd op dit soort apparaten, onzin zijn. Het databestand Rare Apparaten van de Vlaamse zusterorganisatie Skepp schrijft over de Multiscan: “Ik zou de diagnoseteksten op het scherm niet serieus nemen.” 

Enzymtherapie

Zijn diagnose resulteert meestal in een behandelplan dat vaak begint met een maandenlange enzymtherapie om geconstateerde ‘tekorten’ aan te vullen, tekorten die de ‘enzymbalans’ verstoren, legt de ‘enzymoloog’ uit. Patiënten krijgen voor honderden euro’s per maand capsules voorgeschreven. Het verdienmodel is briljant: hij maakt en verkoopt ze zelf.

Mostert heeft voor zijn ‘enzymmixen’ interessant ogende, niets om het lijf hebbende, namen bedacht: Allergase (lijkt op allegaartje), Neurolase, Oculase Reumase en Venase. De namen wekken de suggestie dat ze iets doen bij aandoeningen zoals dementie en Alzheimer, oogproblemen, reuma en hartproblemen. Mostert kan de effectiviteit van zijn ‘enzymtherapie op maat’ echter niet onderbouwen. Onze vragen hierover beantwoordt hij niet. De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelde in 2007 dat zijn gezondheidsclaims “vals en misleidend” zijn.

De afgelopen maanden is de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) door enkele mensen gewezen op de kwakzalverfratsen van ‘enzymoloog’ Fred Mostert. Ze gingen bij hem op bezoek in Zoetermeer na wervende advertenties over de “zin” van zijn bodyscan. Advertenties waarin Corpus Health onder meer claimt met zijn apparaten Alzheimer te kunnen stoppen en te voorkomen.

Een van de e-mailschrijvers liet bij Corpus Health een bodyscan maken. Het leverde een verontrustende diagnose op. “Ik was bijna op sterven na dood”, schrijft ze. “Ik ging er heen met twee vriendinnen. Onze gezondheidsrapporten bleken identiek.” Zijn diagnoserapport heeft het over “schildklierproblemen, ontstoken organen zoals lever en gal en stijfheid van het hart. Mostert adviseerde een jaartje enzymtherapie, à raison van 700 euro per maand. Die zou alles oplossen.

De drie vrouwen sloegen zijn aanbod af. Ze waren echter ongerust geworden en gingen naar hun huisartsen. Die lieten laboratoriumonderzoeken doen maar vonden niets. Mostert had dus onnodig angstgevoelens opgeroepen die nergens op gebaseerde zijn, hij klopt geld uit zakken, schrijft de e-mailschrijfster.

Valse hoop

Bij een bejaard echtpaar maakte Mostert het nog bonter, blijkt uit een e-mail van een van hun dochters. Haar kwetsbare ouders, op hoge leeftijd, trapten in de mooie beloftes van Mostert. Na een TIA kreeg haar moeder problemen met haar korte termijn-geheugen, ze werd bovendien angstig. De vader had vaak ernstige pijn/darmklachten. Het echtpaar las de advertentie van Corpus Health vorig jaar met beloftes over het kunnen stoppen van Alzheimer. Het gaf hun hoop, valse hoop.

De ‘enzymoloog’ smeerde het echtpaar een behandelcontract aan van tienduizenden euro’s dat deels vooruit moest worden betaald. Het echtpaar – man en vrouw – werden verschillende keren door Mostert met zijn vreemde apparaten doorgemeten. Mostert prikte de vader en passant de diagnose dementie op, zo liet hij zijn apparaten – onterecht – vertellen. Het echtpaar kreeg voor vele honderden/duizenden euro’s enzymenmixen en vitamines voorgeschreven. Een specificatie wilde Mostert de familie niet overleggen.

Mostert gebruikte een van zijn apparaten om “vorderingen” van zijn behandeling – door verschillende apparaten en enzymenpotten – vast te stellen. De stand van zaken staat een in het Engels opgesteld Assessment Report, een copy/paste ogend rapport met algemeenheden en een vast receptenlijstje met vetzuren, vitamines en mineralen zoals calcium, kalium en selenium. De tekst lijkt geen betrekking te hebben op een individu, een patiënt. Het rapport beschrijft voornamelijk wat het apparaat volgens de producent zou kunnen achterhalen.

Klacht bij IGJ

Mostert vertelde het echtpaar dat het rapport wordt opgesteld door een hoogleraar neurologie van de Universiteit Groningen, op basis van de door hem gemaakte metingen. Mostert wil de familie de naam van die neuroloog niet noemen. Het is vermoedelijk een verzinsel, het rapport lijkt standaard uit de computer te rollen, in het Engels omdat de producent Amerikaans is. De familie heeft na een lang gesprek met Mostert – stiekem opgenomen – een klacht tegen hem ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze is in behandeling genomen. 

De IGJ heeft net als de Vereniging tegen de Kwakzalverij uitgebreide informatie kunnen inzien over Mosterts ‘alternatieve behandeling’ van het bejaarde echtpaar.

Niet onvermeld mag blijven dat Mostert bij de behandeling van het echtpaar werd geassisteerd door natuurgeneeskundige Yvonne Schouten. Ze heeft een praktijk YouYou in Zoetermeer. Ook Schouten heeft geen medische opleiding. Ze doet iets met Bach-bloesemtherapie en handoplegging. De meeste tijd is ze zweminstructeur – al tientallen jaren – en ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Haag.

Volgers van de website van het tv-consumentenprogramma Radar struikelden vorig jaar al over de valse Alzheimer-claims van Mostert in een advertentie in het Zoetermeerse huis-aan-huisblad. 

Enkele citaten:
“Mijn echtgenote heeft de ziekte van Alzheimer en ik vind het een zeer kwalijke zaak dat een bedrijf op deze manier mensen valse hoop geeft. Hetzelfde bedrijf meent ook dat zij Tinnitus kunnen genezen. Ik heb zelf Tinnitus en van de KNO- arts heb ik vernomen dat daar geen remedie voor is en dat ik er mee moet leren leven.”
Een andere volger:
“Schandelijke kwakzalverij en bedrog.”

Ontstekingen?

De naam Mostert wordt ook enkele keren genoemd op de website Fa©tsforum. Hieruit blijkt dat Mostert er met zijn bodyscanapparaat in slaagt overal ontstekingen te ontdekken. “In de blaas en ook nog in de darm”, schrijft er een. “Hoewel ik zelden of nooit buikpijn heb.”

Een ander, die de hele dag bezig lijkt te zijn met haar gezondheid, met haar ontlasting en met darmspoelingen en een groot vertrouwen heeft in een acupuncturist, schrijft: “Zijn computerprogramma geeft een driedimensionaal beeld van heel het lichaam en meet heel veel systemen in het lichaam. Ik kon dus meekijken op de computer. De hele dikke darm is rood, ook een rood plekje in de hersenen. Mijn cholesterol is veel te hoog, de insulinespiegel veel te hoog, ook de bloeddruk. Thuis ben ik de rust zelve, hoe kan dit? Zijn rapport uit 2016 (dat uit de Multiscan was gerold, red.) meldt: schildklier: lichte ontsteking, celmetabolisme van lever en galblaas moet worden verhoogd, acute ontsteking alvleesklier, idem dikke darm – op de scan roodgekleurd – baarmoeder en blaas. Resumé: probleem moet adequaat worden aangepakt. Hart is niet optimaal, ik voel echter niets. De hersenen hebben een zuurstoftekort. En dat is nog niet alles. Dat was wel even schrikken”, vat de deze forum-bijdrager samen. “Ik heb nu een lijst met wat ik zou moeten slikken, in totaal best wel voor veel geld.”

Ze is net weer bij Mostert geweest en schrijft daarover: “Zijn nieuwe rapport is ongeveer hetzelfde, ik verwachtte verbeteringen omdat de darm beter is. De dikke darm die eerst rood kleurde op de scan is nu groen. Er was echter geen verbetering te zien in ontstekingen. Over het algemeen voel ik me goed, maar er zijn inderdaad tekenen die erop wijzen dat zijn conclusie over de trage schildklier goed is. Er is veel mis vanbinnen. Mijn ochtendtemperatuur was altijd 36,2 maar nu 36,4. Het zou 36,6 moeten zijn. Hij adviseert enzymen. Ik gebruik nu selenium, B-vitamines, glutathion en alfa-linoleenzuur, en iets voor de lever, levertraan. Ik heb een vervolgafspraak, dan krijg ik een lijst met supplementen, En dan na een tijd krijg ik nogmaals een bodyscan, gratis mits ik zijn supplementen gebruik.”

Naschrift 20 juli 2019: Aangifte tegen Mostert

Er is bij politiedistrict Kennemerland aangifte gedaan tegen Fred Mostert en zijn vitamine- en apparatenwinkel Corpus Health, wegens oplichting. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek.

Naschrift 19 augustus 2019: Corpus Health in liquidatie

De kwakzalverwinkel van ‘enzymoloog’ Fred Mostert, Corpus Health, is in liquidatie gegaan.

Naschrift 24 februari 2020: Mostert heeft Corpus Health opgedoekt

‘Enzymoloog’ Fred Mostert, eigenaar van Corpus Health in Zoetermeer, is vorig jaar door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op het matje geroepen. De IGJ trad op na een klacht van familieleden van een patiënt van Mostert. Zij dienden half maart 2019 een klacht in. De familieleden stelden indertijd ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij op de hoogte, wat resulteerde in bovenstaande artikel.

De IGJ kwam in het geweer tegen Mostert vanwege ‘onverantwoorde risico’s voor de patiëntveiligheid’, aldus de IGJ in een brief deze maand aan klager. De interventie van de IGJ was voor Mostert reden zijn praktijk in Zoetermeer met onmiddellijke ingang te sluiten en zijn werkzaamheden als alternatief behandelaar stop te zetten, schrijft de inspectie. Het bedrijf van Mostert, Corpus Health, is geliquideerd. Er zullen geen patiënten meer worden behandeld en een opvolger is er niet, heeft hij de inspectie laten weten.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 april 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden.

tijdschrift - 15 juli 2019

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, jaargang 130, 2019, nr. 2: * Integratieve zorg, pag. 1 * In memoriam Peter Siegel, pag. 6 * Interessante aanwinst, pag. 7 * Veldwerk, pag. 8 * Oproep, pag. 12 * Fred Mostert kwakzalft met rare apparaten, pag. 13 * Drie chefsachen, pag. 17 * Alweer een lintje voor […]

artikelen - 29 januari 2019

Buitenlandrubriek met o.a.: WHO noemt vaccinatieaarzeling 1 van 10 gezondheidsbedreigingen / Chinese producent van kwak-producten onder vuur