UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 29 mei 2001

Een verkalkte behandeling

Onder deze kop schreef Hans van Maanen in Het Parool van 29 maart 2001 een stukje over chelatietherapie. Chelatietherapie behoort nog altijd tot de kostbaarste en gevaarlijkste vormen van kwakzalverij, die merkwaardigerwijs op vrij veel populariteit mag bogen. Dit hangt waarschijnlijk samen met de belofte van chelatietherapeuten dat ze de oudere mens kunnen bevrijden van […]

Onder deze kop schreef Hans van Maanen in Het Parool van 29 maart 2001 een stukje over chelatietherapie. Chelatietherapie behoort nog altijd tot de kostbaarste en gevaarlijkste vormen van kwakzalverij, die merkwaardigerwijs op vrij veel populariteit mag bogen. Dit hangt waarschijnlijk samen met de belofte van chelatietherapeuten dat ze de oudere mens kunnen bevrijden van aderverkalking, die wijd verbreide kwaal die onze oude dag vergalt en een van de voornaamste doodsoorzaken is. Zo zou deze therapie effect hebben bij etalagebenen, angina pectoris, beroertes, geheugenverlies, vermoeidheid en algehele vermindering van de vitaliteit en tal van andere kwalen. Chelatietherapeuten als Van der Schaar en Defares nestelden zich moeiteloos in de top-twintig grootste kwakzalvers van de twintigste eeuw, terwijl een andere, de Rotterdamse chelatiearts Trossèl, de laatste tijd in het nieuws is geweest door zijn betrokkenheid bij de oprichting van de alternatieve hart- en kankerfondsen die geld inzamelen ter bevordering van alternatieve geneeswijzen. Al in 1983 wees de gezondheidsraad er op dat aderverkalking geen indicatie voor chelatietherapie vormde en alle Nederlandse artsen werd met klem ontraden zich er mee bezig te houden, terwijl de Medische Inspectie dreigde met eventuele tuchtrechtelijke gevolgen voor hen die dat toch deden.

Van Maanen begint zijn stukje met de verzuchting: “Hoe vaak moet een behandelingsmethode worden weerlegd voordat iedereen is overtuigd?” om vervolgens verslag te doen van een dubbelblind onderzoek bij 84 hartpatiënten, opgezet door het Amerikaanse College of Cardiology samen met het College for the Advancement of Medicine (een organisatie voor alternatieve behandelwijzen). De helft van de patiënten kreeg echte chelatietherapie, de andere helft een placebo-injectie. Na zes maanden behandelen werd het uithoudingsvermogen van de patiënten gemeten, waarbij geen enkel verschil tussen beide groepen was waar te nemen.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 december 2017

Heilpraktiker Hinno Heidstra biedt net over de grens bij Enschede ongecontroleerd een keur aan onbewezen infuustherapieën aan.

behandelwijzen - 09 oktober 2013

€ 915,- kost Pakket 1 dat het bedrijf TA-65 verkoopt. In het pakket zitten 250 capsules, voor meer dan een half jaar ouderdomsonderhoud; elke dag één capsule.

artikelen - 25 mei 2013

Chelatiearts Robert Trossèl is eind maart 2013 geschrapt uit het BIG-register. Trossel is oprichter en medisch-directeur van het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam.