ACTA beëindigt gebruik van de MELISA test in de patiëntenzorg
In 2005 was het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) een van de genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs die de VtdK jaarlijks toekent (nominaties Kackadorisprijs 2005). ACTA kwam op deze lijst voor, omdat binnen de afdeling Materiaalwetenschappen (hoofd Prof.dr. A.J. Feilzer) onderzoek wordt gedaan naar metaalallergie met de zogenaamde MELISA test. Over de onbruikbaarheid van deze […]
In 2005 was het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) een van de genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs die de VtdK jaarlijks toekent (nominaties Kackadorisprijs 2005). ACTA kwam op deze lijst voor, omdat binnen de afdeling Materiaalwetenschappen (hoofd Prof.dr. A.J. Feilzer) onderzoek wordt gedaan naar metaalallergie met de zogenaamde MELISA test. Over de onbruikbaarheid van deze test berichtten wij eerder (zie: De MELISA-test ontmaskerd). Metaalallergie zou een rol spelen bij aandoeningen in de mond, maar ook bij veel lichamelijke en psychische aandoeningen. Vooral voor dat laatste ontbreekt echter elk wetenschappelijk bewijs. De MELISA test werd toegepast in de patiëntenzorg en kostte de patiënt veel geld.
Naar aanleiding van onze berichtgeving stelde het bestuur van ACTA een tweetal commissies in die de wetenschappelijke en ethische aspecten van het gebruik van deze test moesten onderzoeken. Een dezer dagen ontvingen wij de volgende mededeling van de decaan van ACTA, prof.dr W. Beertsen.
“Op basis van de uitkomsten van een door haar ingestelde commissie heeft het bestuur (van ACTA, red.) besloten de MELISA test niet langer in het kader van de zorgactiviteiten van de sectie materiaalwetenschappen te hanteren. Het bestuur acht onvoldoende bewezen dat de test valide informatie biedt ten behoeve van de diagnostiek op het gebied van metaalallergie. Met dit besluit is halverwege december 2005 een eind gekomen aan het gebruik van de MELISA test in zijn huidige vorm in de klinische praktijk.”
Wij zijn verheugd over dit bericht, waaruit blijkt dat het bestuur de maatregelen heeft genomen die men van een toonaangevend tandheelkundig instituut als ACTA mag verwachten. Wij rekenen er op dat anderen die de MELISA test klinisch toepassen zoals de Nederlandse Vereniging van Biologische Tandartsen, het voorbeeld van ACTA zullen volgen. Wij verwachten verder een ondubbelzinnige uitspraak van Prof. Feilzer waarin hij afstand neemt van het gebruik van de MELISA test in zijn huidige vorm. Tot nu toe heeft hij immers onze kritiek op deze test als ongenuanceerd en ongefundeerd afgewezen zonder daarvoor overigens valide argumenten aan te dragen.
Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
Gerelateerde artikelen
Boek: “Met het vizier op Kackadoris”
shop - 24 december 2023Het boek 'Met het vizier op Kackadoris' van Cees Renckens is in vierde druk beschikbaar. Nieuwe leden krijgen het boek gratis.
Lees meerBekijk video’s van het VtdK-Symposium: ‘Fysiotherapie en de grens met wellness en niet- reguliere behandelwijzen’
artikelen - 12 oktober 2023Op zaterdag 7 oktober vond het jaarlijkse symposium van de VtdK plaats. Dit jaar was het thema ‘Fysiotherapie en de grens met wellness en niet- reguliere behandelwijzen’. Bekijk de video’s van de lezingen.
Lees meerLINDA en KRO-NCRV o.a. genomineerd voor De Meester Kackadorisprijs 2023
artikelen - 17 juli 2023Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.
Lees meer