Macrobioot voor de rechter

Sleutelfiguur in dit drama was Adelbert Nelissen, directeur van het Nederlandse Kushi-instituut, die Flora op een intimiderende wijze onder zijn invloed had gebracht, zoals we zo vaak zien bij alternatieve genezers, die hun slachtoffers gemakkelijk vinden onder mensen met een sterke hang naar ‘het natuurlijke’, weerzin tegen bèta-wetenschappen en angst voor het ziekenhuis.

Nelissen geeft in Nederland leiding aan de ‘macrobiotische beweging’ die geassocieerd is met de ‘Oosterse geneeskunde’. Het is een door de Japanner Ohsawa in het begin van de eeuw ontworpen voedingsleer gebaseerd op traditionele Oosterse ideeën over de natuur, met Yin en Yang als aan elkaar tegengestelde en tevens elkaar aanvullende krachten (zie acupunctuur ). In alle voedingsmiddelen zouden beide krachten in verschillende verhouding aanwezig zijn en het zou voor de gezondheid van belang zijn de voeding zo samen te stellen dat Yin en Yang in evenwicht zijn. Dat betekent voornamelijk granen, bonen en groenten met in Nederland bij voorkeur enig Yang-overwicht (relatief weinig groenten) omdat ons klimaat nogal nat en koud is (Yin). Deze wonderlijke ideeën, die volledig in strijd zijn met modern wetenschappelijk denken over voeding, werden in de jaren zestig opgepikt in New-Age-kringen. Op het moment zijn er over de hele wereld centra waar de Oosterse geneeskunde wordt gepropageerd met als voornaamste goeroe Michio Kushi, de opvolger van Ohsawa.

Al jaren geleden is door voedingsdeskundigen bij herhaling gewaarschuwd tegen een consequente macrobiotische voeding, omdat allerlei tekorten dreigen, met name bij kinderen. Als geneesmethode is er al helemaal niets voor te zeggen. Aanwijzingen dat een dergelijk dieet een gunstig effect zou hebben op ziekten, in het bijzonder kanker, ontbreken ten ene male.

Roel van Duijn diende samen met een aantal huisartsen en nabestaanden van andere slachtoffers een strafklacht in tegen Nelissen. Hem werd verweten dat hij zijn patiënten zou hebben afgehouden van het inroepen van normale medische hulp. Eerst nu heeft het openbaar ministerie besloten dat hij inderdaad vervolgd zal worden, op verdenking van betrokkenheid bij de dood van ten minste drie personen.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij