Magnetische pH-kwakzalverij uit Mexico treft Alkmaar

Magnetische pH-kwakzalverij uit Mexico treft Alkmaar

Een websitelezer is er geweest, en vond het daar maar niets, is in een email te lezen. De lezer vraagt de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) of magnetiseur Koster flauwekul verkoopt. Een vraag die maar één helder antwoord kent: ja.

Koster heeft in Alkmaar een PH-werkplaats, om onbekende reden met twee hoofdletters. De opleiding tot de pH-technicus heeft Koster veel geleerd want zo stelt hij: ‘De meeste zuren zijn positief geladen door het overschot aan H+-ionen’. In zijn werkplaats legt eigenaar Koster van Het Biomagnetisch Paar Nederland, een dependance van iets vergelijkbaars in Mexico, kleine magneetschijfjes op lichaamsdelen van patiënten om de pH (zuurgraad) van hun lichaamscellen weer in balans te krijgen. De man is een harde werker en een nauwkeurig turver. Sinds hij met zijn magnetische hocus pocus is begonnen in 2009 heeft Koster vele duizenden mensen met magneetjes lastig gevallen. De historie vermeldt niet of dit geholpen heeft.

Misleidende magneetproducten als de beruchte Biostabil gingen het ‘diagnostische en therapeutische’ magnetische systeem van Koster voor. De pH-techneut leerde de techniek in Mexico, van de uitvinder zelf: dr. Isaac Goiz Durán. Van hem wordt gezegd dat hij longarts zou zijn geweest. Durán is begonnen als fysiotherapeut. Hij heeft een florerende winkel gemaakt van zijn magneetjestruc, tot ver in Europa en de VS. Of zijn vondst ook wat in Nederland voorstelt? Koster heeft, samen met uitvinder Durán, in Alkmaar een twintigtal mensen een basiscursus gegeven, Niveau 1. Er is ook een Niveau 2, over Medische Bio-energetica. Daarvoor moet je afreizen naar Mexico.

Een uitleg van de truc, in de onbegrijpelijke woorden van magneetgelovigen zelf:

‘De vloeistof om de cellen in het menselijk lichaam is in de basis PH-neutraal. Een Biomagnetisch Paar kan een verstoring in de PH-waarde veroorzaken. Meestal bestaat een paar uit een bacterie of parasiet, die maken hun omgeving alkalisch en uit een virus of schimmel, die maken hun omgeving zuur. Deze organismen hebben een vaste plek in het lichaam en leven in paren. Als we één van de organismen gevonden hebben, leggen we de magneten in paren op het lichaam. De magneten maken de vloeistof om de organismen weer PH-neutraal, waardoor de organismen verzwakken en het lichaam, met behulp van het  eigen immuunsysteem, kan beginnen met opruimen’. Een zekere Amerikaan Richard Broeringmeyer ontdekte meer dan veertig jaar geleden dat pH-vertekeningen kwalitatief meetbaar zijn, is op de website van Koster te lezen. ‘Omdat het lichaam reageert op de magneet als deze op een orgaan met basisch milieu wordt gelegd. Deze lichaamsreactie is binair en derhalve heel goed zichtbaar. Het betreft een verkorting van het lichaam (ca. 15 tot 30 mm) die het duidelijkst zichtbaar is in het rechter been (7 tot 15 mm). De methode maakt gebruik van deze reactie om de positie van elke alkalische pool van een Biomagneetpaar in het lichaam te ontdekken’.

De teksten zijn wartaal, op geen enkele manier gebaseerd op wat we vroeger aan basisprincipes in de natuur- en scheikundeles hebben geleerd. Met de magnetische kracht van de gebruikte permanente magneetjes kun je geen deuk in een pakje boter slaan, laat staan dat ionen in lichaamscellen gaan bewegen, laat staan dat je met zo’n liggend magneetveldje de zuurtegraad zou kunnen veranderen of dat die zuurtegraad iets te maken zou hebben met virus- of bacteriegroei. Ook medici gebruiken magnetisme, bijvoorbeeld in een MRI-scanner. Voor een beetje scherp beeld hebben ze echter een supersterke magneet nodig met een kracht van een halve tot enkele Tesla’s. De suffe magneetjes van Koster ter grootte van een dominosteen, uitgevoerd in de kleuren zwart en rood, alsof je zo noord- en zuidpool van elkaar zou kunnen scheiden, blijven daar wat magneetkracht betreft mijlenver bij achter.

Roeland Heeck, die op de website van zustervereniging Skepp een lijst bijhoudt van vreemde apparaten, antwoordt desgevraagd: ‘Uiteraard dikke nonsens over dat Biomagnetisch Paar zoals alle nonsens die vaker wordt gedebiteerd over over-the-counter magneetdiagnoses en -therapie. Een cel-pH kan niet worden beïnvloed met een paar magneten. Vertederend is het dat de magneten die deze alternatieve sector gebruikt, in een grijs en in rood hoesje zijn gestopt alsof de ene noord zou zijn, en de andere zuid. De grote meester in Mexico claimt er zelfs kanker mee te kunnen genezen’.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij