Reuma en haaienkraakbeen

Onderstaand artikel stond in de Gezondgids van de Consumentenbond, nr. 66, november 2005 in de rubriek ‘beter weten’. Wij nemen het met toestemming van de redactie over.

Ik wil graag uw mening over haaienkraakbeen. Volgens de folder die ik ontving van het Onderzoeksinstituut voor Natuurtherapie is het een wondermiddel tegen reuma. Klopt dit?
E. C.

Nee. Er duiken tegenwoordig steeds vaker advertenties op waarin haaienkraakbeen wordt aangeprezen bij artrose en pijnlijke gewrichten. In feite is het niet het haaienkraakbeen zelf dat effectief zou zijn, maar de stoffen glucosamine en chondroïtine in dat kraakbeen. Uit recent onderzoek komt echter naar voren dat ook dit glucosamine niet helpt bij artrose, tevens helpt het niet de pijnklachten die bij artrose kunnen optreden te verminderen. Op onze website zijn meer artikelen te vinden over glucosamine bij artrose, hier vindt u een overzichtsartikel.

Haaienkraakbeen wordt al langer gepropageerd als middel tegen kanker, maar deugdelijke bewijzen voor die werking ontbreken eveneens.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij