Melatonine: werkt niet bij slaapstoornissen als gevolg van jetlag en ploegendienst

Eigenlijk zou de meta-analyse in het British Medical Journal van 18 februari 2006[1] voor ons in Nederland nauwelijks van enige betekenis moeten zijn. Immers melatonine is hier een ongeregistreerd geneesmiddel. Het mag dus alleen door een apotheker worden verkocht mits magistraal bereid en op recept van een arts. Maar Nederland gedoogt weer eens: doseringen van 0,1 mg of minder kunnen als voedingssupplement verkocht worden. Dat zou tot eind 2003 duren[2], maar de Inspectie is doordat zij zwaar onderbemand is, aan een totaalverbod nog niet toegekomen.

Sommige firma’s die gezondheidsmiddelen verkopen gaan dan weer stiekem over die grens van 0,1 mg door hun klanten aan te bevelen om ’s avonds twee capsules van 0,1 mg in te nemen. De minimale, mogelijk werkzame hoeveelheid is minstens enkele mg. Dat is gemakkelijk te begrijpen, want de mens maakt per etmaal zelf al zo’n 30 mg aan. Dus die extra dosis heeft nauwelijks iets om het lijf.

Toch worden deze pillen verkocht met reclamekreten als: “Helpt om lekker te slapen”, “Helpt bij jetlag en ploegendiensten”, “een goede dosering melatonine die u helpt lekker te slapen”. Ja, dat mag van de Keuringsraad Aanprijzing Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (KOAG/KAG).

Maar nu zegt die meta-analyse in het BMJ dus dat melatonine bij jetlag en ploegendiensten niet werkzaam is, ook niet bij veel hogere doseringen variërend van 2 tot 10 mg.

Wat een geluk voor de verkopers van deze pillen dat bij slaapproblemen placebo’s nogal effectief zijn. Maar een met overtuiging uitgereikt suikerklontje werkt dus net zo goed als die melatonine pil.

Literatuur

[1] Buscemi N, Vandermeer B, Hooton N, Pandya R, Tjosvold L, Hartling L, Vohra S, Klassen TP, Baker G: Efficacy and safety of exogenous melatonin for secondary sleep disorders and sleep disorders accompanying restriction: meta-analysis. BMJ 2006;332:385-393.

 

[2] de Volkskrant 15 maart 2003

 

Aanvulling, 8 juli 2008

Melotamine

Onlangs
ontvingen we het volgende bericht van de Inspectie betreffende de ongeoorloofde verkoop door de Oisterwijkse groothandel (en Kackadoriskandidaat 2006) Distributie Care:

De
inspectie heeft naar aanleiding van uw klacht passende maatregelen
genomen bij het betreffende bedrijf. Zo heeft het bedrijf het
doseringsadvies op de betreffende verpakkingen en bijsluiters van de
Melatomatineproducten aangepast conform de eis. De verwachting is dat
per 1 september 2008 alle oude verpakkingen op detailhandelniveau zijn
uitverkocht.”

Nu
maar afwachten of dit ook zal gebeuren. Onze ervaring met Distributie
Care
met de Reclame Code Commissie (RCC) maakt ons argwanend. Op 12 december 2006 constateerde de RCC dat Distributie Care zich van uitspraken van de RCC niets aantrok.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij