UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 10 februari 2012

Wageningen Universiteit kwakzalft verder

Wageningen Universiteit (WUR) doet nog steeds kwakzalveronderzoek.

Wageningen Universiteit kwakzalft verder

Kip/ei-onderzoeker dr. ir. Sander Lourens van Wageningen Universiteit (van de Animal Science Group in Lelystad) en de Utrechtse biofotonontherapeut Paul Mak zijn in de zomer van 2010 bij een pluimveebedrijf in de weer geweest met het merkwaardige biofotonenapparaat Chiren van biontoloog Johan Boswinkel. De twee hebben kippen met licht ingestraald om vervolgens te kijken of de dieren meer gingen leggen en minder snel ziek werden. Uit hun zomerstudie blijkt dat ingestraalde kippen sneller groeien. Kippen komen normaal 9 – 10 gram per dag aan; er zijn uitschieters: goede pluimveeboeren en perfecte kippen scoren soms 14 – 15 gram per dag. De Wageningse onderzoekers hebben met hun kippen 18 – 25 gram per dag gehaald, dankzij fotonenstraling uit het Chiren-apparaat van Boswinkel. Baanbrekend onderzoek, een erg interessant onderzoekproject, noemen de onderzoekers hun bevindingen.

Informatie over de studie, zo gaat dat soms in de wetenschap, is verdwenen.

De resultaten van het kippenonderzoek stonden tot begin februari, met de prachtige kop ‘The chicken IS the egg’, op de website van het Institute of Applied Biophoton Sciences, een instituut dat alleen in het hoofd van Boswinkel bestaat, zonder laboratorium. De pagina is nu leeg.

Biontoloog Boswinkel koketteert graag met het Wageningse kippenonderzoek dat de universiteit – naar eigen zeggen – op verzoek van Boswinkel heeft uitgevoerd. Hij doet dat onder meer op zijn website en in het blad Ode. Dat curieuze tijdschrift wijdde een uitgebreid verhaal aan Boswinkels biofotonengeloof en zijn apparaatje om mensen te diagnosticeren en vervolgens met behulp van lichtstralen te behandelen, voor een lange lijst van (chronische) aandoeningen. Tientallen therapeuten in Nederland geloven en doen inmiddels hetzelfde.

Het artikel over het Wageningse kippenonderzoek is begin februari verwijderd van de website van Boswinkel, nadat de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) er vragen over gesteld had aan de woordvoerder van het College van Bestuur van de universiteit, Simon Vink. Deze ontkende in eerste instantie dat onderzoeker Lourens bij de Wageningse universiteit werkte terwijl Lourens dat zelf op LinkedIn vermeldt.

Na wat heen- en weer-mails meldt de voorlichter: ‘Onze onderzoeker heeft inderdaad contact gehad met Boswinkel en bekijkt of het mogelijk is om een proefopzet te ontwerpen waarmee na kan worden gegaan of het apparaat – Chiren – werkt. Zover is het echter nog niet’.

Deze bevestiging sluit aan bij de aankondiging in het verdwenen internetartikel dat Wageningen Universiteit een researchproject van vier jaar gaat beginnen om te kijken of biofotonen iets kunnen betekenen voor de gezondheid van eieren en kippen (in die volgorde).

Onderzoekers in Wageningen hebben iets met rare apparaatjes. Zo bekeek de groep van immunologiehoogleraar Huub Savelkoul of een commercieel product van het bedrijf Immunent uit Veldhoven kippen en vissen harder kan laten groeien als ze worden blootgesteld aan een laagfrequent magnetisch veld. Een signaal dat, zo doceerde de onderzoeker, vergelijkbaar is met de zogeheten dirty power uit het stopcontact, ook een random signaal. Hoe het werkt, moest de hoogleraar toegeven, is niet bekend. In eerste instantie leek er een meetbaar effect. Echter na een uitgebreide studie met menselijke cellen, gefinancierd door ZonMw, bleek dat het laagfrequente signaal geen effect heeft op het immuunsysteem. De hoogleraar kan niet verklaren waarom het signaal wel bij kippen werkt.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft het College van Bestuur van de WUR begin november vorig jaar geprobeerd tot de orde te roepen, toen enkele kwakzalvers in het kader van het officiële Studium Generale-programma lezingen mochten houden over biofysische geneeskunde. ‘Stop die onzinlezingen’, luidde toen het verzoek van de vereniging. Het verzoek werd niet gehonoreerd.

‘Biofysische geneeskunde’, zo oordeelde woordvoerder Simon Vink toen namens het College van Bestuur is ‘een stroming die ver buiten de reguliere wetenschapsopvatting staat. Die kom je dus ook niet tegen in het onderzoek- en onderwijsprogramma van de WUR’.

Mooi wel dus, blijkt uit de recente studie waarbij kippen werden blootgesteld aan niet-bestaande biofotonen uit het apparaat van biontoloog Johan Boswinkel.

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.

artikelen - 04 maart 2015

Wie met pek om gaat, loopt een grote kans ermee besmet te worden. Onderzoekers van Wageningen Universiteit (WU) en van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU) waren die uitdrukking vermoedelijk even vergeten.