UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 09 april 2011

VARA programma Kassa in de fout

Kritische consumentenprogramma’s op de TV zoals TROS Radar en Kassa van de VARA hebben een belangrijke publieke functie.

VARA programma Kassa in de fout

Zij maken de consument attent waar ze op moeten letten als ze een bepaald product of dienst willen aanschaffen. Ze expliciteren de kwaliteitscriteria waarmee het ene product van het andere kan worden onderscheiden. Waar krijg je waar voor je geld en waar word je bedrogen. Dit soort programma’s wordt goed bekeken en ik kijk er altijd graag naar.

In 2005 werd aan Antoinette Hertsenberg, anchor-vrouw van het programma TROS Radar, de Gebroeders Bruinsma penning uitgereikt voor haar kritische programma’s over kwakzalverij (NTtdK,116.4 p 19-20). De VtdK heeft dus hoge verwachtingen van dit soort consumentenprogramma’s en ziet ze als medestrijders tegen kwakzalverij. Groot was onze teleurstelling dan ook toen op 5 april in de rubriek Vraag & Beantwoord op de Kassa website het antwoord kwam op de vraag waar je betrouwbare informatie kunt krijgen over alternatieve geneeswijzen. Dit was het antwoord van Kassa: “De infolijn Alternatieve Geneeswijzen informeert je vanuit het consumentenbelang omtrent de mogelijkheden en risico’s van de diverse (alternatieve) behandelwijzen. De infolijn verstrekt betrouwbare adressen van artsen en therapeuten voor homeopathie, acupunctuur, natuurgeneeskunde, enz. Via het nummer 088-2424240 wordt er direct doorgeschakeld naar de dienstdoende vrijwilliger. Ook tref je veel informatie aan op de site: http://www.infolijn-ag.nl/

We hoeven hier geen exposé te geven over alle larie die niet-reguliere behandelaars produceren en het bedrog waar consumenten slachtoffer van worden. Even scrollen op onze website volstaat. Bij geen enkel alternatief product krijg je waar voor je geld. Het is vreemd, dit advies van Kassa. Je stuurt consumenten met een vraag over levensmiddelen toch ook niet door naar de informatielijn van Albert Heijn. Kom op Kassa, jullie weten wel beter, haal dat slechte advies van jullie website.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 11 maart 2024

De snelgroeiende religieuze organisatie Frontrunners hanteert nepgenezingen als verdienmodel. Jomanda 2.0 is opgestaan.