UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 27 juni 2006

Undercover bij kwakzalvers mag

Onze vrienden van TROS Radar mochten zich kortgeleden verantwoorden bij de Raad voor de Journalistiek voor een undercover actie waarbij Chinese kruidendokters werden ontmaskerd. Is dat geoorloofd?   ‘Volgens het vaste oordeel van de Raad behoort een journalist degene over wie hij publiceert met ‘open vizier’ tegemoet te treden, dat wil zeggen zijn hoedanigheid aan […]

Onze vrienden van TROS Radar mochten zich kortgeleden verantwoorden bij de Raad voor de Journalistiek voor een undercover actie waarbij Chinese kruidendokters werden ontmaskerd. Is dat geoorloofd?

 

Volgens het vaste oordeel van de Raad behoort een journalist degene over wie hij publiceert met ‘open vizier’ tegemoet te treden, dat wil zeggen zijn hoedanigheid aan hem bekend te maken. Slechts indien sprake is van zeer bijzondere omstandigheden kan rechtvaardiging bestaan voor het niet naleven van deze regel. Dergelijke omstandigheden kunnen zijn gelegen in het maatschappelijk belang dat met een publicatie wordt gediend. Dit belang betreft niet alleen het aan de kaak stellen van misstanden, teneinde te bewerkstelligen dat zij onderzocht worden, doch tevens het informeren van het publiek over feiten en bijzonderheden die de ernst van een situatie scherper naar voren doen komen en die zonder de gevolgde werkwijze niet aan het licht gebracht zouden kunnen worden.’

 

De uitspraakweergave is hier te vinden.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 februari 2018

Kwakzalver Wim Huppes, die in 2016 uit het BIG-register is geschrapt, is gewoon doorgegaan met het uitvoeren van voorbehouden handelingen.

artikelen - 29 januari 2018

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft kwakzalver René Broekhuyse vrij spel gegeven om door te gaan met zijn onbewezen methodes.

artikelen - 13 augustus 2017

Het Haagse tuchtcollege heeft Roger Crijns niet bestraft om kwakzalverij maar gewaarschuwd om het verkeerd opstellen van een factuur.